Predsjednik Republike Zoran Milanović prozvao je u petak Vladu zbog nedovoljno brze obnove potresom pogođenih područja, posebno Banije, rekavši kako je napravljeno “zastrašujuće malo”, te da ga “boli vidjeti da je Republika Srpska obnovila više nego hrvatska Vlada”.

“Nakon dvije godine ja to mogu protumačiti isključivo epskom nesposobnošću ili možda nehajem, nemarom, odsustvom elementarne empatije prema tim uglavnom najsiromašnijim hrvatskim građanima. Jer ta razina siromaštva ne postoji u nekim drugim dijelovima Hrvatske, ona je naročito istaknuta na Baniji”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

Komentirajući aktualne podatke o obnovi, odnosno referirajući se na brojeve koji pokazuju da je na Baniji sagrađeno samo šest obiteljskih kuća, a radi se na još 88, Milanović je ocijenio kako to govori da se “nije napravilo ništa”.

“Svega stotinu kuća. To je zastrašujuće malo, a dobili smo i novac iz EU-a”, dodao je.

Za takvu situaciju, rekao je, ne može držati odgovornim nikoga osim onoga tko je glavni i odgovorni, a to je vlast. “To je Vlada koja ima sukno, škare, krojne arke, ima sve”, poručio je.

Ljudsko strpljenje ima granica, možeš se opravdati s mnogo otegotnih okolnosti, ali tih otegotnih okolnosti u zadnje dvije godine nema, dodao je istaknuvši ponovno novac iz EU-a. “Europska unija i cijeli zapadni svijet lebdi na zračnoj jastuku ogromnog pomalo fiktivnog novca, ali ako ga potrošiš odmah, nije fiktivan”, kazao je.

Novinar su ga pitali ne bi li trebao češće govoriti o tome i tako pritiskati Vladu, na što je Milanović odgovorio protupitanjem – “je li stvarno njegov posao da radi pritisak na Vladu”, obzirom na njegove ustavne ovlasti, odnosno na to da kao predsjednik Republike nije član ni jedne stranke.

“Postoji granica onoga što bih ja prema nekakvom uzusu, kodeksu, uopće trebao raditi, ali sam radio i bio dosta benevolentan”, dodao je.

Također je komentirao to što na godišnjicu potresa ni premijer niti ministri nisu posjetili Baniju. “Ja sam išao tamo gdje me vole i ne vole, tamo gdje su zviždali. Plenković panično bježi od toga”, rekao je.

Na pitanje novinara kako komentira najave iz Vlade da će iduća godina biti godina obnove, poručio je kako im ne vjeruje. “Ne vjerujem više. Onda si budala ako vjeruješ i dalje”, rekao je te dodao da je za premijera Andreja Plenkovića pitanje kada će sve biti obnovljeno.

“Ja sam mislio da će to u godinu dana biti uglavnom riješeno i da će se onda vlast time hvaliti… Međutim, oni doživljavaju opravdane kritike”, rekao je.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: Hina/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ua