Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zoran Milanović u petak je u Varaždinu istaknuo da se svaki vojnik mora pridržavati hijerarhije i zapovijedi svojih nadređenih te vrijednosti i slova hrvatskog Ustava što je, kazao je, iznad svega.

Predsjednik Milanović u Varaždin je stigao na obilježavanje 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade ‘Puma’. 

Nakon što su novim pripadnicima ‘Puma’ u vojarni 7. gardijske brigade svečano uručene beretke, zapovjednik 2. oklopne-mehanizirane bojne ‘Puma’ Krunoslav Slavinac naglasio je da je jedna od njihovih zadaća da i dalje jačaju i grade postrojbu na čvrstim temeljima Domovinskog rata ‘domoljubljem, požrtvovnošću, hrabrošću i zajedništvom’.

„Vi ste budućnost, vi ste ti koji će i dalje jačati i graditi sposobnosti i postrojbu u duhu pobjednika. Timski rad, zajedništvo, svakodnevno usavršavanje, usvajanje novih znanja i vještina, put je koji će nas voditi da budemo još spremniji, još jači, za sve zadaće koje nadređeni postave pred nas”, kazao je Slavinac.

Hrvatska na prvom mjestu

Vojnicima se nakon toga obratio i predsjednik Milanović kazavši da je Ustav RH formalno moralni kriterij kojeg se svaki vojnik mora pridržavati.

„Hijerarhije i zapovijedi svojih nadređenih i vrijednosti i slova hrvatskog Ustava. To je iznad svega”, poručio im je predsjednik dodavši kako su oni vojska koja služi Hrvatskoj gdje god pripadnici vojske bili.

„Zapamtite da je Hrvatska na prvom mjestu, da branite Hrvatsku, njezinu teritorijalnu cjelovitost i neovisnost, njezin ustavni poredak i da to dolazi uvijek prvo i da to mora biti orijentacijska točka”, rekao je Milanović.

Kazao je i kako sve drugo ‘ne znači figa u džepu, nego partnerski i saveznički otvoren pristup bez prevare, bez perfidnosti’.

„Vodite računa da ste hrvatski vojnici i vojnikinje, da branite hrvatski Ustav i da je to vaš moralni zakon. To je zvjezdano nebo svima nama”, rekao je predsjednik.

Naglasivši kako su pripadnici ‘Puma’ koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote ‘divovi na čijim ramenima svi stojimo i održavamo se’, predsjednik je vojnikinjama i vojnicima čestitao Božić.

„Želim vam zdravlje, želim vam razbor i jasan i bistar odabir između moralnog i nemoralnog. Siguran sam da nećete pogriješiti”, zaključio je.

Nakon svečanosti, predsjednik je u Kapelici sv. Jurja u vojarni položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje, a od 12.15 sudjelovat će na svečanoj akademiji povodom 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade ‘Puma’, u varaždinskom HNK.

Brigada je osnovana na današnji da, 23. prosinca 1992. godine Odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Franje Tuđmana. Kroz brigadu je prošlo oko 4.500 pripadnika, od kojih je 91 poginuo i jedan se vodi kao nestali, a tijekom svog ratnog djelovanja pripadnici postrojbe oslobodili su 748 četvornih kilometara teritorija u Republici Hrvatskoj i susjednoj BiH.

izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml