U ime Kluba Hrvatskih suverenista, zastupnik Marko Milanović Litre, jučer se u slobodnom govoru osvrnuo na nezabilježen porast cijena energenata i potrošačkih cijena u državama koje koriste euro kao službenu valutu.

Naglasio je kako su Hrvatski suverenisti upozoravali da način i trenutak u kojem uvodimo euro neće biti povoljan za Hrvatske građane, a samim time ni za Hrvatsku.

‘Upozoravali smo da se Hrvatska, ali i cijeli svijet nalazi u najgoroj zabilježenoj ekonomsko-gospodarskoj krizi te da nije logično da Hrvatska, koja u ovom trenutku ima među najslabijim gospodarstvima u Europskoj uniji, usvaja euro’, kazao je Milanović Litre, dodavši da su Hrvatski suverenisti na sve dostupne načine pokušavali otvoriti javnu raspravu oko problema povezanosti inflacije i usvajanja eura. Milanović Litre navodi da Vlada RH promovira politiku koja šteti hrvatskom narodu, a koristi od iste imaju isključivo ‘partija i ortaci’.

Nastavlja kako će Hrvatska postaviti presedan i postati glavna tema ekonomskih knjiga, publikacija, analiza i radova te da će krema svjetske ekonomije pozorno pratiti hrvatsko gospodarstvo i politike, ali ne iz razloga zbog kojih bi mi to željeli.

‘Pratit će nas jer smo najslabije gospodarstvo u Europskoj uniji koje usvaja euro u izvanrednim okolnostima, što zbog utjecaja pandemije na ekonomiju, što zbog činjenice da niti jedna država do sada nije uvela euro uz ovolike stope inflacije’.

Upozorio je da hrvatski ekonomski stručnjaci najavljuju najveća poskupljenja goriva i prehrambenih proizvoda u proljeće i ljeto, te da već sada uz inflaciju dio gospodarstvenika razmišlja o podizanju cijena prije prikazivanja dvojnih cijena kako ne bi završili na raznoraznim crnim listama, što će još dodatno otežati život građanima.

‘Pametna tj. ispravna odluka ove Vlade bila bi odgađanje uvođenja eura, ono što smo tijekom referendumske kampanje cijelo vrijeme zagovarali’, kazao je Milanović Litre, dodavši kako Hrvatska nikada nije zadovoljavala izvorne kriterije uvođenja eura, te da su se kriteriji konvergencije mijenjali kroz godine i to ovisno o političkim, ne ekonomskim interesima Europe.

‘Tako su i sada spušteni kriteriji za ulazak u Eurozonu zbog pandemije, a zapravo su spušteni zbog percepcije Europske unije koja se razvija i napreduje. Napreduje i razvija se tako da jedino Bugarska i Hrvatska žele uvođenje Eura. Dvije najslabije ekonomije u Europi. Dok istovremeno jedna Poljska, Mađarska, Češka, Danska, Švedska ne vide prednosti eura već prednosti snažne, dobro upravljane nacionalne valute. Drugi problem koji je sasvim sigurno puno veći, ozbiljniji i važniji za Hrvatsku političku elitu od zadovoljavanja nekih sporednih ekonomskih kriterija, je gubitak blagonaklonosti Europskih elita ispred kojih bi Andrej Plenković trebao stati i objasniti – Zašto Hrvatska ne pleše po glazbi koja se čuje iz Bruxellesa?’.

Govor je završio ustvrdivši kako je Hrvatska stvorena za Hrvatice i Hrvate, ne za Bruxelles, ni za Strasbourg, te da dok god ne budemo imali vlast koja to razumije, neće nam biti bolje.

Izvor: Sloboda.hr