milanović

Vijeće za obranu koje je danas održano u Vili Prekrižje pod predsjedanjem predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović obilježila je pomalo neugodna atmosfera. Premijer Zoran Milanović na sjednicu je kasnio 25 minuta jer je razgovarao sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

Budući da ga predsjednica nije htjela čekati, sjednica je počela bez njega. Kad je nakon kašnjenja ušao na sjednicu, neslužbeno doznajemo, premijer se nije ispričao, pritom je i razgovarao mobitelom, a najzanimljivije od svega je da je predsjednicu prvo upitao zašto ona sjedi na čelu stola. Zašto je premijeru zasmetalo mjesto njena sjedenja, nije poznato jer na to pitanje danas nije bilo odgovora iz njegova kabineta.

Upućeni kažu da na sjednici Vijeća za obranu nije bilo rasprave, kako je ona trajala svega četrdesetak minuta i kako se na njoj trebalo raspravljati o planu obrane. Premijer je već više puta pokazao i dao do znanja kako zajedničke sastanke s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović ne shvaća previše ozbiljno. Tako je i za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao da je njegov odlazak na nju samo njegova gesta pristojnosti prema predsjednici.

Iste je sjednice otišao ranije zbog poziva njemačke kancelarke Angele Merkel. Iz Vlade su danas pak priopćili kako je premijer s Mirom Cerarom razgovarao o izbjegličkoj krizi i aktualnoj situaciji na terenu. Usuglašavali su i stajališta o rješavanju izbjegličke krize koja će zastupati danas na sastanku Europskog vijeća, priopćili su iz Vlade.

Vijeće za obranu podržalo je prijedlog Plana obrane RH te će biti upućen u proceduru donošenja. Riječ je o temeljnom dokumentu iz područja obrane kojeg Hrvatska nije imala još od svog osamostaljenja.

Članovi Vijeća za obranu su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, vanjskih poslova Vesna Pusić te financija Boris Lalovac, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić (HDZ) te savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević.

Izvor: Večernji list