Obrazovanje i učenje jezika, zdravstvo, zapošljavanje i rješavanje statusa imigranata i izbjeglica glavne su teme nacionalne konferencije o promicanju prava migranata i izbjeglica u Hrvatskoj, održane u srijedu u organizaciji Centra za mirovne studije (CMS).

“Ovo je prvi put u Hrvatskoj da aktivisti i borci za ljudska prava koji rade na temi integracije, a i sami imaju izbjegličko i migrantsko iskustvo, vode i pripreme ovakvu konferenciju”, rekla je Lucija Mulalić iz CMS-a.

Podsjetila je kako je ideja bila da na konferenciji, osim migranata i izbjeglica, okupe i donositelje odluka, predstavnike institucija i ljude koji rade s migrantima da “zajednički mapiraju probleme”.

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

”Migranti i izbjeglički aktivisti sami su odabrali četiri teme – obrazovanje i učenje jezika te pristup visokom obrazovanju, temu zdravstva i psihološke podrške, kao i zapošljavanja i zastupanja preko kojeg bi mogli dobivati dokumente i rješavati svoj status”, rekla je Mulalić i dodala da su konferenciju pripremili ljudi iz Turske, Iraka, Nigerije, Nepala, Kenije i Sirije, od kojih većina ima izbjeglički status, ovdje žive i rade.

Konferencija u zagrebačkom hotelu Sheratonu organizirana je po uzoru i u suradnji s izbjeglički vođenom inicijativom G -100 pod vodstvom Diaspora Network Alliance, koja organizira serije G100 konferencija u europskim zemljama.

Osim toga, konferencija je dio europskog projekta 2incING koji provodi Centar za mirovne studije.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Daniel KASAP/ dk