U potresu u Turskoj ozlijeđene su dvije hrvatske državljanke, ali su izvan životne opasnosti, objavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Jedna je ozlijeđena u gradu Adyamanu, gdje je izvučena ispod ruševina, kazao je hrvatskim novinarima veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović

Druga je ozlijeđena u Malatayi. 

Prirode njihovih ozljeda nisu poznate, ali se zna da nisu u životnoj opanosti. 

U potresu na jugoistoku Turske i sjeverozapadu Turske poginulo je najmanje 1500 ljudi. 

Hrvatska će u potresom pogođenu Tursku poslati 40 ljudi specijaliziranih za urbano traganje i spašavanje iz ruševina te 10 potražnih pasa, objavilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo civilne zaštite.

Netanyahu: Sirija traži pomoć, a mi smo ju spremni poslati

 Izrael je u ponedjeljak priopćio da je primio sirijsku molbu za pomoć nakon potresa i da ju je spreman poslati, što bi bila rijetka suradnja između neprijateljskih susjeda.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je zapovijedio slanje izraelske pomoći Turskoj, epicentru potresa u ponedjeljak, i “budući da je također primljena molba da se to učini za mnoge žrtve potresa u Siriji, naredio sam isto”.

Sirijski dužnosnici izvijestili su o stotinama poginulih u zemlji razorenoj građanskim ratom, i u područjima pod kontrolom Damaska i na sjeverozapadu koji drži oporba.

Upitan tko je uputio molbu u vezi sa Sirijom koju je naveo Netanyahu, izraelski dužnosnik rekao je za Reuters: “Sirijci”. Upitan odnosi li se to na članove oporbe ili na vladu predsjednika Bašara al-Asada, dužnosnik je rekao samo: “Sirija”.

Drugi izraelski dužnosnik rekao je da je molbu Netanyahuovoj vladi prenio “diplomatski izvor”.

Izrael i Sirija desetljećima su u ratnom stanju, s razdobljima prekida vatre.

Izrael je jedno vrijeme pomagao sirijskim pobunjenicima na granici Golanske visoravni, a 2018. je surađivao s Jordanom i Sjedinjenim Državama u evakuaciji sirijskih “Bijelih kaciga” i njihovih obitelji koji su bježali pred napredovanjem vladinih snaga.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/SANA