državna matura matematika ncvvo zadaci

Državna matura već je počela. Ispit iz matematike hrvatski maturanti polažu u ponedjeljak, a pripreme za ispit ušle su u svoju završnu fazu.

Oni maturanti koji su se odlučili polagati osnovnu razinu ispita iz matematike, zasigurno se pripremaju pomoću interaktivnih ispita na službenim stranicama Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). NCVVO obavlja poslove vanjskoga vrjednovanja u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske i poslove provođenja ispita temeljenih na nacionalnim standardima.

No, uredništvo portala Sloboda.hr otkrilo je kardinalne i katastrofalne pogreške u interaktivnim ispitima koje je maturanti mogu naći na službenim stranicama NCVVO-a. Naime, nakon što se ispit riješi, program NCVVO-a provjerava unesene odgovore i prikazuje rješenja. No, prilikom prikaza rješenja otkrivamo da su rješenja koje program NCVVO-a prikazuje POTPUNO POGREŠNA. Neke od zadataka s krivim rješenjima postavljamo ispod, pa oni čitatelji koji imalo znaju matematiku, mogu provjeriti da se radi o krivim rješenjima.

Da bi stvar bila još gora, jedan zadatak je čak i pogrešno postavljen. Naime, u zadatku s pravokutnim trokutom daju se veličine stranica pravokutnog trokuta koje nisu uopće moguće za jedan pravokutni trokut.

državna matura matematika ncvvo zadaci

U današnja vremena nisu svi maturanti u financijskoj mogućnosti platiti instruktore koji će im ukazati na ove pogreške, već maturanti polažu mnogo povjerenja u sustav obrazovanja i pripremne ispite koje taj sustav nudi. Također, pošto se ove pogreške nalaze u ispitima za osnovnu razinu ispita, radi se o maturantima koji i ne moraju biti veliki stručnjaci za matematiku kako bi sa 100% sigurnosti zaključili da su “stručnjaci” iz NCVVO-a pogrešno zadali zadatke i još dali kriva rješenja.

U NCVVO i njihove “stručnjake” za državnu maturu Hrvatska je utukla milijune, a nisu u stanju riješiti zadatke osnovne razine iz matematike te pomoći maturantima u pripremi za ispit. Državna matura iz matematike piše se u ponedjeljak, a mnogi maturanti “razbijaju glave” zbog krivih zadataka i pogrešnih rješenja, misleći da je problem u njima.

Hoće li itko za ovo odgovarati?

državna matura matematika ncvvo zadaci

državna matura matematika ncvvo zadaci

Autor: Frano Čirko
Foto: Sloboda.hr