damir markuš hos za dom spremni

Poznati HOS-ovac i zamjenik gradonačelnika Kutine Damir Markuš komentirao je izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu u intervjuu za Nacional.

“‘Mogli su stavit ploču i bez grba’. Mogli smo biti u Bruxellesu ili podrumu… Bili smo tamo gdje je trebalo biti. A sad ostavite naše poginule, nestale, umrle i preživjele na miru”, napisao je Markuš na Facebooku.

Podsjetimo, govoreći o ploči u Jasenovcu na kojoj se nalazi grb HOS-a, u sklopu kojeg je i domoljubni pozdrav “Za dom spremni”, Plenković je za Nacional rekao kako je bio u Jasenovcu i vrlo jasno osudio ustaške zločine koji su se tamo dogodili. Što se tiče ploče, naveo je kako Hrvatska ima problem neujednačene upravne prakse po pitanju korištenja registriranih grbova u statutima udruga HOS-a.

“To je tema za koju sam zadužio Ministarstvo uprave da napravi dubinsku analizu. Tu situaciju moramo zakonski urediti i praksu ujednačiti. Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u dobi od 20 do 38 godina života. Jedino je grb problematičan. Treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima HOS-a kako bi se našlo rješenje tog problema”, kazao je Plenković dodavši da su u Jasenovcu mogli staviti ploču bez grba i da problema ne bi bilo.

Pitali su ga je li riječ o provokaciji jer je ploča postavljena točno na zgradi gdje je bilo ustaško zapovjedništvo, a na to je rekao kako pokušava razabrati što iza svega toga stoji, ali i da nije siguran koliko je sve bilo spontano i slučajno, a koliko stvar namjere.

Izvor: Sloboda.hr/Nacional/Direktno.hr