U Hrvatskom saboru, prije nego je formalno otvorena rasprava o prijedlogu Vlade RH da se euro uvede kao službena valuta u Hrvatsku, pojedini saborski zastupnici su još jednom iskazali svoje protivljenje tom prijedlogu. Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček je još jednom istakao kako Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu ističući kako ne trebamo srljati kao guske u maglu s tim ulaskom.

„Provedite strukturne reforme, uvedite reda u financije, pa kad stanemo na noge, neka narod o tome odluči na referendum. Mnogi će, koji će glasovati za Zakon o uvođenju eura, nakon nekog vremena plakati za hrvatskom kunom. Po svim ekonomskim pokazateljima na samom smo začelju Europske unije. Pretposljednji smo po BDP-u po glavi stanovnika, pretposljednji po osobnoj potrošnji, udio javnog duga u BDP-u nam je na 82%, trenutno smo na svega 66% prosječne razvijenosti EU-a”, rekao je Pavliček.

Dodao je i kako ulaziti u eurozonu u doba najveće gospodarske krize u povijesti EU-a nije mudro napominjući kako svakodnevno rastu cijene energenata, a na tjednoj razini rastu cijene roba i usluga.

“Ulaskom u eurozonu taj će se proces dodatno ubrzati dok plaće i mirovine to neće pratiti. Stvoriti će se još jedan osiromašenih građana.  Veliki dio argumenata vladajućih ZA ulazak u eurozonu jednostavno ne drži vodu. Niti će doći do većih investicija… primjer Mađarske. Oni su imali 2020. Godine čak 4,3 milijardi dolara izravnih investicija a nemaju euro, dok je Hrvatska imala svega 1, 3 milijardi. Nemojte srljati u eurozonu kao guske u maglu”, rekao je Pavliček.

S druge strane, uvođenje eura nedvosmisleno podržava Krešo Beljak (HSS) . To je jedna od zadnjih stanica na hrvatskom putu u euro-atlantske integracije, to  je ono što smo željeli još 1990. i od čega ćemo, bez obzira na sve imati koristi, kazao je.

Izvor: Sloboda.hr