uhićen zdravko mamić

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić moći će se u nastavku istrage braniti sa slobode ako položi jamčevinu od 14 milijuna kuna, no neće smjeti kontaktirati sa svjedocima i obnašati dužnost u Dinamu, odlučilo je u utorak izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Vijeće je odbacilo sve žalbe obrane i Uskoka te potvrdilo raniju odluku sutkinje istrage prema kojoj Mamić, njegov sin Mario i dvojica osumnjičenih poduzetnika Sandro Stipančić i Igor Kroto istražni zatvor mogu zamijeniti jamčevinom.

Uz Mamićevih 14 milijuna kuna, Mariu Mamiću ranije je određena jamčevina od pet milijuna kuna, Stipančiću od četiri milijuna, a Kroti dva milijuna kuna. Uz njih osumnjičen je i čelnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović koji je odmah nakon pokretanja istrage pušten da se brani sa slobode.

Mamić na slobodi neće smjeti kontaktirati sa svjedocima, čak ni bratom Zoranom

Kad položi jamčevinu i izađe iz Remetinca Mamić, osim što neće moći biti na dužnosti izvršnog predsjednika Dinama tijekom istrage neće smjeti kontaktirati sa svjedocima među kojima je i njegov brat Zoran, Dinamov trener.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da ne zna hoće li Mamić jamčevinu položiti u gotovini ili nekretninama. No, sud će mu u svakom slučaju vratiti raniju jamčevinu od sedam milijuna kuna koju je položio kada je pokrenuta prva istraga zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Nakon što položi gotovinu ili nekretnine, na koje se ranije mora upisati založno pravo, osumnjičeni će na sudu morati obećati da će se pridržavati mjera opreza.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Iz Dinama je navodno izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Krota i Stipančić.

Prema pisanju medija imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.