foto Majcin dan

Proslavite blagdan u čast majki i majčinstva uživajući s orkestrom Zagrebačke filharmonije u petak, 2. svibnja 2014. u Lisinskom s početkom u 19.30 sati u sklopu Bijelog ciklusa.

Iako je Majčin dan kadkad bezrazložno zapostavljen u raznim memorabilijama i pretrpanom godišnjem kalendaru ipak on je blagdan u čast onog što je za većinu ljudi sveto i iskonsko – majčinstva.

Stoga i ove godine Zagrebačka filharmonija u sklopu svojeg programskog (Bijelog ciklusa) godinama posvećuje jedan koncert  baš tom povodu (Majčinog dana) kako bi podsjetila hrvatsku javnost i uveliko naglašivo ukazaujući na njegovu značidbu. Ipak nije nimalo slučajno kako baš majčinska ljubav baš kao i glazba izviru iz srca i bezuvjetno se daju onomu komu su namjenjene.

Baš te večeri pod ravnanjem maestra Alexandera Rudina nastupit će Orkestar Zagrebačke filharmonije.  Masetro je Rudin zaista dobro poznat Zagrebčanima, jer ga zagrebačka publika pamti (kao iznimnog i vrsnog glazbenika), poglavito nakon ovacija koje je doživio u prosincu 2012.g. kad je kao solist (violončelist) nastupio sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka.

Zapravo masetro je Rudin ovaj put u drugačijoj ulozi i, stoga nije potrebno sumnjati u  dirigentsko umijeće jednog od ponajboljih učenika „ruske glazbene škole“, pa i stoga jer je maestro dirigiranje završio i usavršio na prestižnom Moskovskom konzervatoriju na kojemu i danas predaje.

Večer će započeti  skladbom Vokaliza skladatelja Sergeja Rahmanjinova, nastavit će se Schumannovom  2. simfonijom u C-duru, a svoje finale će doživjeti poznatom Petom simfonijom u d-molu Dmitrija Šostakoviča.

Zato pokušajte nabrojiti sve osobe koje osjetilno volite svaki dan cijelog života, pa ćete uvidjet kako je takvih osoba zaista malo. Ipak majke će biti među dragim osobama (u manjini), stoga eto načina da im umjesto uobičajenog cvijeća i darova, darujete koncert  u njihovu čast.

Autor: Ivan Raos