mađarska zid ograda

Mađarska je dovršila postavljanje ograde od bodljikave žice koja treba spriječiti ulazak tisuća izbjeglica koji pristižu u tu zemlju iz Srbije, priopćilo je u subotu ministarstvo obrane.

“Prvi dio ograde na granici dovršen je dva dana prije roka 31. kolovoza”, ističe ministarstvo u priopćenju.

Ipak, ograda od triju redova bodljikave žice postavljenih jedan na drugi na dužini od 175 km na granici sa Srbijom ne sprječava izbjeglice da je probiju, izvijestio je ovih dana AFP s terena.

Ograda će se dopuniti drvenom barijerom visokom četiri metra koju je već počela graditi mađarska vojska, navodi ministarstvo obrane.

Da bi se taj projekt premijera Viktora Orbana, koji je velikom većinom potvrđen u mađarskom parlamentu 6. lipnja, u cijelosti završio trebat će još nekoliko mjeseci.

Postavljanju ograde protiv izbjeglica, kakve Grčka, Bugarska i Španjolska već imaju na vanjskoj granici EU-a, protivi se Srbija, zemlja koja želi ući u EU. No granični prijelazi ostat će otvoreni.

Mađarska je u zadnje dvije godine postala jedna od glavnih tranzitnih zemalja EU-a za izbjeglice koji žele u Austriju i u Njemačku. Većina ih dolazi iz Iraka, Afganistana, Sirije i s Kosova.

Samo ovog tjedna desetak tisuća ih je prešlo mađarsko-srbijansku granicu.

Ondje je na mađarskoj strani trenutačno raspoređeno tisuću pripadnika granične policije a još 2000 bit će operativno od 1. rujna, objavila je vlada u Budimpešti.

Fabius o izbjegličkoj krizi: neke države ponašaju se “skandalozno”

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius ocijenio je u nedjelju “skandaloznim” ponašanje nekih zemalja istočne Europe spram izbjegličke krize, počevši s Mađarskom.

“Kad vidim određen broj europskih zemalja koje ne prihvaćaju (izbjegličke) kvote, skandaliziran sam”, izjavio je on medijima Europe 1, RTL i Le Mondeu, ističući da se te zemlje nalaze “na istoku Europe”.

Europska komisija htjela je rasporediti podnositelje zahtjeva za azilom u europske zemlje kako bi olakšala teret zemljama u koje izbjeglice prvo dolaze.

Ta podjela na dobrovoljnoj bazi nailazi na nedostatak volje nekih zemalja, među kojima su Mađarska, Austrija, Slovačka i Slovenija, kazao je.

“Njemačka je vrlo hrabra, Francuska je tu negdje, ali cijela Europa mora preuzeti odgovornost”, ocijenio je Fabius.

U Mađarsku u subotu ušlo 2700 izbjeglica

Usprkos ogradi od bodljikave žice, izbjeglice nastavljaju masovno pristizati u Mađarsku preko srpsko-mađarske granice te ih je u subotu bilo 2700, po brojkama policije iznesenima u nedjelju.

Oko “2700 osoba prešlo je srpsko-mađarsku granicu u subotu na ilegalan način”, priopćila je mađarska državna policija.

“Stanje je mirno u nedjelju ujutro, nije bilo incidenata tijekom noći sa subote na nedjelju”, dodaje se u priopćenju.

Po informaciji srpskog dopisnika mađarske novinske agencije MTI, priljev migranata se nastavlja.

Mađarska policija je, u okviru istrage o kamionu nađenom u Austriji sa 71 mrtvim tijelom migranta, u noći sa subote na nedjelju privela i petog osumnjičenog, Bugarina.

Četiri muškarca, tri Bugarina i jedan Afganistanac, uhićena u petak u Mađarskoj nakon otkrića tog kamiona, pojavila su se u subotu pred sudom u Kečkemetu, gradu na pola puta između Budimpešte i srpske granice.

Pravosuđe ih sumnjiči da su “pomagači” bande krijumčara ljudi te je tužiteljstvo zatražilo da ih se zadrži u pritvoru zbog “posebne prirode” zločina za koje ih se optužuje. Ondje bi mogli ostati najmanje do 29. rujna. (Hina)