vyshyvanky_parad_ss1111411

U najvećem zapadnoukrajinskom gradu Lvivu jučer je održan tradicionalni mimohod posvećen vojnicima ukrajinske SS divizije „Galicija“. Na maršu, kojim je ove godine posebno odana i počast poginulim ukrajinskim prosvjednicima u kijevskim okršajima sa specijalnom policijom, sudjelovalo je preko tisuću Ukrajinaca, većinom mladih.

Okupljeni su nosili samo ukrajinske nacionalne simbole i oznake divizije, a uzvikivalo se slogane poput „Slava Ukrajini – herojima slava“, „Galicija – divizija heroja“, „Bandera i Šuhevič – heroji Ukrajine“, „Istok i Zapad [Ukrajine] zajedno“, itd. Sudionici mimohoda položili su svijeće i cvijeće na spomenike žrtvama komunizma i poginulim ukrajinskim braniteljima, kao i na spomeniku ukrajinskom nacionalnom pjesniku Tarasu Ševčenku. Mimohod je prošao mirno i bez provokacija.

14. SS dragovoljačka divizija „Galicija“ osnovana je u travnju 1943. za borbu protiv komunističkih partizanskih postrojbi, a u travnju 1945., mjesec pred kraj rata, proglašena je 1. divizijom novostvorene Ukrajinske nacionalne vojske. Divizija je u SS-u bila posebna po tome što je, uz divizije „Handžar“ i „Valonija“, bila jedina koja je imala vojne kapelane – i grkokatoličke i pravoslavne. Zajedno s Ukrajinskom ustaničkom vojskom (UPA) i nekim manjim postrojbama, divizija „Galicija“ predstavljala je prvu ukrajinsku organiziranu vojnu silu nakon sloma ukrajinske države 1920. godine, zbog čega je danas slavljena među ukrajinskim nacionalistima i širem ukrajinskom pučanstvu.

  • [photomosaic ids=”4259,4258,4257,4256″]
  • Autor: L.M.