lukašenko

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko održao je govor na 70. zasjedanju Ujedinjenih naroda u New Yorku, gdje se zapitao zašto Zapad želi zbaciti Bašara al-Assada s vlasti u Siriji.

“Zašto pokušavate zbaciti predsjednika Bašara al-Asada s vlasti? Što se to vas tiče? Što hoćete? Što želite postići”, upitao je Lukašenko liderima Zapada. Poznato je kako oni žele skinuti Assada s vlasti u Siriji, no Lukašenko, čiju vlast u Bjelorusiji Zapad smatra diktaturom, smatra kako je “raspadom Sovjetskog Saveza narušena ravnoteža moći u svijetu.”

Kerry i Lavrov oko ISIS-a bliski u stavovima

Tijekom zasjedanja Opće skupštine sastali su se i vođe američke i ruske diplomacije, John Kerry i Sergej Lavrov, a razgovarali su o borbi protiv terorista, odnosno Islamske države. Lavrov je, prenose agencije, nakon susreta kazao kako su američki i ruski stavovi dosta slični kada se radi o toj temi.

“Kerry je danas potvrdio da SAD i njihova koalicija imaju samo jedan cilj – pobijediti teroriste i Islamsku državu. To je i naš cilj, a jedina stvar koja stoji na putu još većeg približavanja naših stavova je praktični aspekt tog zajedničkog cilja”, rekao je Lavrov.

“Pitam se kako ćemo postići napredak”

Pojasnio je kako SAD drže da za koaliciju protiv ISIS-a nije potrebna suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a, dok ruska strana smatra da bi to bilo kršenje međunarodnog prava.

Kerry je pak naglasio problem usklađivanja snaga za borbu protiv ISIS-a, piše Reuters.

“To još nije usklađeno. Pitam se kako ćemo postići napredak”, rekao je Kerry.

Izvor: Sloboda.hr/Index