“Ako smo išta očekivali od Tomaševića i aktualne vlasti, s obzirom da su najavljivali da su se 18 godina bavili pripremama za upravljanje Zagrebom i da je taj zeleni plan njihov core business, onda je to da će se barem tu snaći” – rekao je Ivica Lovrić.

Lovrić je bio pročelnik ureda za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba od 2009. Dao je ostavku na mjesto pročelnika 2021., dan prije nego je novi gradonačelnik preuzeo vlast. Automatizmom je ostao na funkciji savjetnika Tomislava Tomaševića.

Zbog nedolaska gostiju nije večeras održan, u punom smislu te riječi, duel RTL-a Danas. Pretvorio se u intervju.

Tomaševićevi suradnici otkazali gostovanje Sandre Benčić

Svoj dolazak, naime, još u petak u njihovu emisiju potvrdila je saborska zastupnica platforme Možemo Sandra Benčić. Međutim, poslijepodne su njezin dolazak naprasno otkazali suradnici gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Duelu se odazvao bivši zagrebački pročelnik Ivica Lovrić, koji je dao ostavku na tu poziciju, ali formalno je ostao gradonačelnikov savjetnik.

Lovrić je komentirao zašto misli da su iz platforme Možemo otkazali dolazak u emisiju.

– Vjerojatno iz pozicije vlasti puno je teže biti u studiju i braniti ono što je napravljeno u proteklih 8 mjeseci ili, bolje reći, što nije napravljeno. Mislim da je to ključni razlog jer bi bili u prilici govoriti o činjenicama, a gospođi Benčić činjenice nisu nešto blisko u ovom trenutku, kazao je Lovrić.

Novinari RTL-a planirali su pitati suradnike gradonačelnika zašto Lovriću ne ponude da prijeđe u takozvanu operativu, dok to planiraju za ljude na puno nižim pozicijama, a koji godinama rade u gradskim komunalnim tvrtkama. Lovrić je odgovorio bi li prihvatio cestu u zamjenu za ured.

– Sve što je na dobrobit građanima i gradu, ako ste zaposlenik Gradske uprave, ja bih to radio. Radno mjesto na kojem jesam može biti korisno gradonačelniku i njegovim suradnicima kad bi htjeli percipirati ono što im sugeriram, kazao je.

Lovrić: “Moja je komunikacija s gradonačelnikom jednostavna”

– Redovito mu šaljem sugestije, kvalitetne materijale, a koliko on to percipira, sam o tome odlučuje. Iz njegovih poteza, vidim da ne previše. Jedan od mojih projekata bio je Prirodoslovni muzej i to su izgurali do kraja. Neke stvari je usvojio, Osnovna škola Miroslava Krleže gotovo je završena, ali druge projekte, tu ne slušaju za sada, kazao je.

Lovrić je komentirao i njegovo financiranje tužbi protiv vlastitog poslodavca zbog mjere roditelj odgojitelj.

– Možda je malo ironično, ali osim toga što sam zaposlenik Gradske uprave ja sam slobodan građanin. U slobodno vrijeme mogu iznositi svoje političke i druge stavove. Ovo što je Grad Zagreb na prijedlog gospodina Tomaševića donio odluku o ukidanju odluke je protuzakonito i štetno za Zagreb i hrvatsko društvo. Ta odluka je nastala u okviru gradskog ureda za obrazovanje, kazao je.

Kazao je i da mu Tomašević nije rekao ništa za financiranje te da je tvrdio da je njegova odluka zakonita.

– Na sudu ćemo dokazati da nije. Zadaća je svakog građanina, kada vidi da gradonačelnik predlaže i donosi protuzakonite odluke, upozoriti na to, kazao je.

O najavama otpuštanja u Holdingu

– Mislim da ih neće biti kao takvih. Apsurdno je da se na Staru godinu bombastično najave otpuštanja, pa među imenima nađete 40-ak majki koje su na porodiljnom. Majke čija djeca imaju poteškoća pa rade na pola radnog vremena. Radi se o apsurdu, o nedoraslosti i nesnalaženju aktualne gradske vlasti, kazao je Lovrić.

Na pitanje zašto se u vrijeme Milana Bandića u Holdingu gomilalo kadrove, Lovrić je kazao da kadrovi nisu gomilani.

– Kad pogledamo bilo koje javno poduzeće bilo kojeg grada, općine i države, možemo govoriti da imamo višak zaposlenika. Na radiju je bila predsjednica Sindikata zagrebačke Čistoće koja je demantirala Upravu. Rekla je da je svega deset posto zaposlenika u uredima, a ne 30 posto kako se to često govori. Trenutno vam je 14 zagrebačkih podružnica bez voditelja. Ako ste pratili na stranicama Holdinga, kad se najavljivalo otpuštanje 550 zaposlenika bio je raspisan natječaj za deset novih zapošljavanja u administraciji, kazao je.

Lovrić je kazao i što očekuje od aktualne vlasti po pitanju problema s otpadom.

– Ako smo išta očekivali od Tomaševića i aktualne vlasti, s obzirom da su najavljivali da su se 18 godina bavili pripremama za upravljanje Zagrebom i da je taj zeleni plan njihov core business, to je da će se barem tu snaći. Vidimo situaciju da imate zakrčeni Jakuševac. Umjesto da se zatvara imamo proširenje kapaciteta, imamo glomazni otpad gdje je prije mjesec dana bila protupožarna inspekcija koja je utvrdila niz nepravilnosti. Sreća da je zima. Tamo je nagomilano toliko otpada da prijeti opasnost požara i svega drugoga.

Da je ljetno vrijeme bili bismo suočeni s takvim problemima. Imamo prekapacitiranost kapaciteta za biootpad. Ja ne vidim nikakav kvalitetan smisao onog što rade. Apsurdno je što se najavljuje od 1. srpnja, tzv. švicarski model. Prosječna cijena koju plaćaju građani Zagreba za dovoz otpada je 44,28 kuna. Mi ćemo startati s paušalom od 45 kuna pa plus te famozne vrećice. Događa se da je agenda o kvalitetnom rješavanju otpada dramatično poskupljenje otpada. U Švicarskoj nema paušala. Ima krimena i na bivšoj vlasti, ali moramo ovo spomenuti jer su to činjenice koje svima promiču, kazao je Lovrić.

Izvor: Sloboda.hr/RTL