22-efraim

Direktor Centra „Simon Wiesenthal” u Jeruzalemu Efraim Zuroff u specijalnom razgovoru za Radio Republike Srpske o namjeri da Katolička crkva proglasi Alojzija Stepinca za sveca, istaknuo je da bi takva odluka donijela mnogo tuge Židovima, Srbima i Romima, kao i antifašistima.

„To je užasna greška. To je uvreda za sve koji su bili žrtve ustaša, za sve koji su tragično završili u NDH“, kazao je Zuroff.

On je istaknuo da žrtve odavno nisu među nama, ali njihovi članovi obitelji, najbliži, njihovi prijatelji i svi koji poznaju povijest, znaju da je ova odluka potpuno pogrešna.

Poznati “lovac na naciste” smatra da ovakve stvari otežavaju dokazivanje istine o Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj. Štaviše, ovakvim se odlukama, kaže, umanjuju strahote holokausta i uloga ustaša u njemu.

Odgovarajući na pitanje tko je nadležan i tko bi sve trebao dići svoj glas protiv ove namjere Katoličke crkve, Zuroff je rekao kako je očigledno da pojedini ljudi u Hrvatskoj pokušavaju poduzeti određene korake po tom pitanju. Međutim, dodaje Zuroff, odluka je na Vatikanu.

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

On je naglasio da bi svi pokušaji da se to spriječi trebali biti upućeni Crkvi u Vatikanu i papi Franji direktno koji bi, možda, kada bi imao točne informacije o zločinima ustaša i uloge Stepinca u NDH, mogao utjecati na tu odluku.

Efraim Zuroff smatra da bi na kraju trebalo uvjeriti Katoličku crkvu da Alojzija Stepinca ne proglasi svetim.

Izvor: rtrs.tv