đumbir

Đumbir se od davnina koristio hrana, ali i lijek. Znanstvenici tako tvrde kako je izvrstan u borbi protiv kašlja, jačanju imuniteta te prevenciji prehlada što ga čini idealnom namirnicom za ovo doba godine.

Đumbir je tropska začinska biljka koja ima nevjerojatna svojstva pa su tako Kinezi još u 4. stoljeću koristili đumbir protiv mučnine, bolova u trbuhu, zubobolje, krvarenja, reume…

Zanimljivo je da je u srednjem vijeku korišten i kao afrodizijak, a u 16. stoljeću čak i kao lijek protiv kuge!

U azijskoj se kuhinji đumbir odavno udomaćio, ali sve češće se koristi i kod nas podjednako i za slatka i slana jela. Ova izuzetno ljekovita biljka u sebi sadrži i kurkumin koji ubrzava metabolizam, zatim pomaže prilikom razgradnju mesa i mlijeka u organizmu, pospješuje rad jetre pa se često koristi za detoksikaciju organizma.

Uza sve to, đumbir poboljšava pamćenje, ublažava mučnine u trudnoći, uništava mikroorganizme, obnavlja energiju, smanjuje loš kolesterol, smanjuje bolove, osobito one reumatske. Svjež đumbirov korijen upotrebljava se za poticanje znojenja te izbacivanje toksina iz organizma, a sušeni korijen preporučuje se kod problema s probavom, dijareje i kašlja.

Znanstvenici tvrde da je đumbir odličan u borbi protiv raznih upala, otoka i grčeva. Idealan je lijek za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta te prevenciju prehlada. Ima vrlo jaka antiseptička svojstva, a koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu. Možda ne znate, ali čaj od đumbira ima umirujuće djelovanje na tijelo i um te smanjuje razinu stresa i ublažava napetost, prenosi Tportal.

Budući da smo u razdoblju u kojem haraju prehlade, evo odličnog recepta za sirup od đumbira:

U dva decilitra vode stavite dvije žličice svježe nasjeckanog đumbira, kuhate na laganoj vatri oko pola sata, zatim dodate 150 g šećera ili meda i kuhajte još malo dok se smjesa ne pretvori u sirup. Dobiveni sirup uzimajte jednom dnevno po jednu žličicu.