Dosadašnja ministrica vanjskih poslova u vladi Borisa Johnsona, Liz Truss jučer je izabrana na glasovanju britanske konzervativne stranke za novu predsjednicu.

Ona će zamijeniti dosadašnjeg premijera Borisa Johnsona, koji je u srpnju dao ostavku nakon što su ga na to prisilili njegovi ministri koji su sami napuštali vladu. Lizz Truss pobijedila je glavnog konkurenta Rishija Sunaka dobivši nešto više od 20 000 glasova više od njega.

Preuzima vladu u teškom trenutku

Truss time postaje treća žena na čelu britanske vlade nakon Margaret Thatcher i Therese May. Nova premijerka dolazi u Downing Street 10 te ju odmah čekaju veliki problemi. The Sunday TImes jučer je na dan izbora pisao da tko god pobijedi, suočit će se s najgorim stanjem za novog premijera još od vremena Margaret Thatchter. Velika Britanija koja prolazi kroz veliku krizu koja uključuje dvoznamenkasti porast inflacije, energetsku krizu zbog porasta cijena energenata koji bi mogli ići i do 80%.

Za trajanja kampanje koju je Truss opisala kao najduži razgovor za posao u povijesti, obećala je da će u prvom tjednu donijeti i objaviti strategiju kako se nositi s pitanjem porasta računa i opskrbom energijom. Također obećala je u prvom mjesecu mandata iznijeti plan za smanjivanje poreza i pokretanje britanskog gospodarstva.

“Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim našu veliku zemlju”, rekla je Truss. “Poduzet ću hrabre korake kako bismo svi prebrodili ova teška vremena, ojačali naše gospodarstvo i oslobodili potencijal Ujedinjenog Kraljevstva.”

Primopredaja vlasti

Johnson će danas tokom dana održati govor u Downing Streetu te se potom uputiti u Škotsku, u ljetnu rezidenciju kraljice Elizabete II. kojoj će podnijeti ostavku. Zatim se s kraljicom sastaje Truss koja će dobiti mandat za sastavljanje vlade. Inače se primopredaja vlasti odvija u Buchinghamskoj palači, međutim zbog zdravstvenog stanja kraljice, ovoga puta dogodit će se u Škotskoj.

Izvor: Sloboda.hr/ Index.hr