lažni braniteljFoto: Slobodna Dalmacija

– Evo vidiš šta se dogodi onome ko prijavi lažne branitelje. Bija san jutros u dućanu i jedan me čovik zove na kavu u kafić. Nakon šta san uša unutra, osoba koja je koji minut prije mene došla, a koju sam svojevremeno prijavija kao lažnog invalida, iz čista me mira udara šakom u glavu s leđa. Pao sam na pod i onda me je još četiri puta udario nogom u tijelo.

– Nije im ovo prva sačekuša, ali neće me spriječiti da govorim istinu – kazao je jučer za Slobodnu Dalmaciju Dušan Roguljić Zemo, 48-godišnjak iz Trilja, dragovoljac Domovinskog rata, nekadašnji profesionalni vojnik u Bojni za specijalna djelovanja te sudionik NATO misije u Afganistanu, a danas predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Zemo tvrdi da ga je napao čovjek kojeg je prijavio svojevremeno kao jednog od onih koji su lažiranjem dokumenata došli do braniteljskih prava i statusa. Nakon napada Zemo je pozvao policiju koja je brzo došla i obavila razgovore.

Kako doznaje Slobodna, nekoliko svjedoka koji su bili u kafiću naglo su pred organima reda doživjeli kolektivnu amneziju pa su svi kazali da su vidjeli da je Zemo gurnut, ali ne i udaren.

Iz splitske je policije potvrđeno da su dobili dojavu da je u ugostiteljskom objektu u Trilju napadnuta osoba koju je muškarac bez povoda udario. Prema dostupnim informacijama, napadač će najvjerojatnije dobiti tek prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira jer, koliko je poznato zasad, Roguljić nije teže ozlijeđen.

A tko je osoba koja ga je napala? Radi se o I. I., 57-godišnjaku iz Trilja kojeg je policija još 2015. godine kazneno prijavila da je krivotvorenjem liječničke i druge dokumentacije, lažno prikazujući činjenice, ostvario status invalida, te zatražio i dobio invalidsku mirovinu, koju je primao od srpnja 2006. godine. Tako je oštetio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, i to za najmanje 340 tisuća kuna.

Općinsko državno odvjetništvo podiglo je zatim protiv njega optužnicu koja je u postala pravomoćna početkom travnja ove godine, te se očekuje početak suđenja. ODO ga optužuje da je iskoristio originalne dokumente dvojice stvarnih i pravih branitelja i invalida Domovinskog rata pa je na njihovim papirima za procjenu radne sposobnosti koje je predao HZMO-u te na liječničkoj dokumentaciji iz Zagreba izbrisao njihova imena i upisao svoje.

On je bio samo jedan od desetak osoba koje je Roguljić prijavio, a svi su oni uspjeli ostvariti invalidske mirovine, za razliku od pravog invalida čije su papire iskoristili.

Zanimljivo je da je I. I. razotkriven jer je na jednom od dokumenata ostavio krivo, odnosno originalno ime nadležnog ureda koji je izdao papir, a to nije bilo moguće jer on zapravo dolazi iz drugog grada i drugi je ured nadležan za njegov slučaj. Oba prava branitelja kazala su u istrazi da nemaju pojma tko je I. I. i da nikad za njega nisu čuli.

Roguljić je već jednom, početkom 2015. godine, bio napadnut. Dvojica su ga, dok je u sitnim noćnim satima izlazio iz jednog restorana, sačekala i udarila govoreći mu da pazi što priča. Policija je naknadno jednog od te dvojice prijavila za remećenje javnog reda i mira te je kažnjen s nekoliko stotina kuna globe.

– Osobno sam prijavio deset branitelja za koje smatram da im je jako upitan status. To nije sramotan čin, ja to smatram obveznim, hrabrim i odvažnim činom svakog poštenog hrvatskog branitelja. Ako znamo da nas jedan lažni branitelj košta oko milijun kuna, vladajućima bi pametnije bilo da donesu proširenje Zakona o ratnom profiterstvu u koji bi uklopili i lažne branitelje i siguran sam da će biti ugodno iznenađeni rezultatima. Imaš ljude koji su niti rata vidjeli, niti okusili, a danas uživaju sva prava – kazao je tada Roguljić za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: Slobodna Dalmacija