Ured Željka Komšića poslao je priopćenje u kojem navode da se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastao sa španjolskim kraljem Filipom VI, ali to se nije dogodilo jer su susret odgodili iz razloga što je španjolski kralj pozitivan na koronu.

“Razgovarali su o prijateljskim odnosima između ove dvije zemlje i o intenziviranju saradnja na polju kulture otvaranjem Instituta Miguel de Cervantes u Bosni i Hercegovini.

Komšić je izrazio zahvalnost za pomoć Španjolske tijekom rata u BiH, izrazivši sućut zbog smrti generala Luisa Carvajala koji je zapovijedao španjolskim trupama u Bosni i Hercegovini”, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjedavajućeg Komšića.

Nakon tog su kralju Filipu u usta ubacili par diplomatskih floskula kako je izrazio zadovoljstvo činjenicom što se Vlada Španjolske obvezala na aktivniji angažman i pomoć Bosni i Hercegovini u oblasti ekonomske suradnje, naglasivši podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Na službenim stranicama Predsjedništva stoji sličan osvrt mističnog događaja koji prenosimo u cijelosti.

“Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić iskazao je zahvalnost Njegovom Veličanstvu Filipu VI. za pomoć Kraljevine Španjolske koja je pružena tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pri tome iskazavši sućut zbog smrti generala Luisa Carvajala, koji je zapovijedao španjolskim trupama u Bosni i Hercegovini.

Kralj Filip VI. istaknuo je kako u vojsci Kraljevine Španjolske mnogi vojnici i generali osjećaju povezanost sa Bosnom i Hercegovinom, te da su vrlo česta prisjećanja na angažman španjolske vojske u Bosni i Hercegovini.

Kralj Filip VI. iskazao je zadovoljstvo činjenicom da se Vlada Kraljevine Španjolske obvezala na aktivniji angažman i pomoć Bosni i Hercegovini u području ekonomske suradnje, naglasivši potporu očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te da je to zajedničko i Bosni i Hercegovini i Kraljevini Španjolskoj. Također, kralj Filip VI. je s tim u svezi naveo da u Kraljevini Španjolskoj posebice prate dešavanja u jednom od bosanskohercegovačkih entiteta.

Predsjedatelj Komšić kazao je da se sva otvorena pitanja u Bosni i Hercegovini moraju rješavati uz više međusobnog razumijevanja, te isključivo kroz institucije države Bosne i Hercegovine.

Predsjedatelj Komšić danas se sastao i sa premijerom Kraljevine Španjolske Pedrom Sanchezom, koji je najavio službeni posjet Bosni i Hercegovini”, navodi se u službenom priopćenju Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Španjolski mediji ne pišu ništa o susretu jer se nije ni dogodio, a to je potvrđeno i iz Ureda Njegovog Visočanstva jer je kralj pozitivan na koronu.

“Opće zdravstveno stanje Njegovog Veličanstva Kralja je dobro i on će svoju institucionalnu aktivnost nastaviti iz svoje rezidencije”, stoji u priopćenju u kojem se dodaje: “I Njezino Veličanstvo Kraljica i Njezino Kraljevsko Visočanstvo Sofija nemaju simptome i moći će normalno nastaviti sa svojim planiranim aktivnostima, prema utvrđenim propisima.”

“Kralj Felipe je danas u podne trebao primiti predsjednika Bosne i Hercegovine Željka Komšića u palači Zarzuela. I sastanak i ručak koji je uslijedio – kojemu se trebala pridružiti kraljica Letizia – otkazani su”, potvrdili su iz njegovog ureda. 

U španjolskim i svjetskim medijima ne može se naći nigdje slika njihovog “susreta”, dok je Komšićev Ured poslao njihove odvojene slike što i nije baš diplomatska praksa kada se susreću visoki državni dužnosnici jer se pohvalio fotografijama sa španjolskim premijerom Sanchezom. Susret s premijerom uslijedio je nakon što je hrvatski član Predsjedništva i trenutačni Predsjedavajući Predsjedništva na neodržanom sastanku s kraljom Filipom dogovorio mnoge benefite za narod i jačanje suradnje na ekonomskom polju, a svi se radujemo i otvaranju instituta Miguel Cervantes.

Izvor: Sloboda.hr/Hercegovina.info