ladislav ilčić hrast bujica

Povodom nedavnih kontroverznih izjava i zabrane gostovanja u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” u sinoćnjoj Bujici Velimira Bujanca gostovao je čelnik Hrasta Ladislava Ilčić.

Istaknuo je kako ne može komentirati odluke HRT-a kao zaposlenik kuće jer ga u tome ograničava etički kodeks te dodao kako je Aleksandar Stanković bio korektan prema njemu, prenosi direktno.hr O kontroverznoj izjavi na N1: “Svi mediji i ostali dušobrižnici misle da ukoliko smo za žicu, zapravo uništavamo kozmopolitski duh. U emisiji nisam o tome htio govoriti. Ali, migranti su govorili da će u Hrvatsku ući na silu. Pitam se zašto sam ja luzer koji mora tražiti vizu za neke zemlje, a oni će na silu ući u našu zemlju. Bilo je nekoliko planova, a svi su zapravo bili o tome da je naša vlada švercala ljude u zapadne zemlje. A kroz našu su zemlju prošli i teroristi iz Pariza. Granični prijelazi i postoje za kontrolu. Treba pomoći ljudima koji su ugroženi. Kršćanski mentalitet smeta nekome, zato i jesu dvostruki standardi sekularnih medija”, rekao je Ilčić.

Dodao je kako bi “zaista bio problem da potjeramo ljude kojima je stvarno život ugrožen. No, tko bi se borio protiv Islamske države ukoliko će svi pobjeći? Nije stvar samo muslimana, slična je stvar i s drugima koji dođu. Države poput Kanade selektiraju migrante, a ja kad kažem da postoje kulturološke razlike, onda sam fašist. Ipak, molio bih da se islam i terorizam ne vežu. Svi koji shvaćaju zločin u ime religije, ne shvaćaju bit islama. Ne bih htio stvarati osjećaj panike, pa naši muslimani su kulturološki slični nama. Mi više ne smijemo slaviti Božić zato što se drugi osjećaju ugroženo. Obitelj je posljednja čahura koja nas štiti. Narod je druga čahura. Naše vrijednosti su nas očuvale. Nama ne može biti svejedno žive li u Hrvatskoj Hrvati ili neki drugi. Moramo voditi sigurnosnu i kulturnu politiku.”

Po pitanju političke karijere i konstituiranja vlasti rekao je:

“Mi smo s udrugom Grozd uspjeli etablirati neokonzervativce koji su bili u ilegali. Mi sad to pokušavamo učiniti na političkom planu. Iako mnogi počinju s početnim kapitalom, mi počinjemo ni od čega. Božo Petrov je bio na našoj listi za Sabor, iako se prije četiri godine nije ozbiljno bavio politikom. Njegovi su stavovi vrlo slični našima. Ekipa koja čini Most je organizirala svjetonazorske tribine na koje su me zvali. Sve što čovjek radi, radi zbog sustava vrijednosti. Naš je svjetonazor važan. Trenutno ne vidim logiku u traženju velike koalicije. Nadam se da neće sjediti u vladi s Mostom. Volio bih da sjednu s nama i da kontroliraju reforme. Nejasno mi je zašto Most želi parlament bez oporbe. Uostalom, SDP se do sada izrugivao reformama.”