milan kujudžić ministar zdravstva hdz

Ministar zdravstva Milan Kujundžić otkrio je za Novi list kako planira namaknuti tri milijarde kuna u zdravstveni proračun, a da pritom ne ugrozi standard građana. Točno toliko na godišnjoj se razini, kaže, može prikupiti iz tzv. poreza na luksuz, piše Novi list.

– Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde, rekao je ministar.

Dopunsko zdravstveno osiguranje do daljnjeg se, otkriva ministar, neće dirati. S ciljem neophodne financijske stabilizacije sustava, Kujundžić razmišlja zato o udvostručenju maksimalne participacije za bolničko liječenje, a planira redukciju prava na zdravstvenu uslugu hrvatskih građana koji su napustili zemlju i zaposlili se u inozemstvu.

Istaknuo je da su skuplje dopunsko osiguranje, imovinski cenzus i druge planiranie mjere opcije o kojima će se razmišljati ako ovo ne bude dovoljno.

– Ovo o čemu govorim najmanje je osjetljivo za standard. Da li ću kao pušač popušiti 20 cigareta ili 17, mislim da bitno neću trpjeti, kao ni ako umjesto tri popijem dvije čašice konjaka.

Otkrio je i koliko bi mogle porasti cijene cigareta, alkohola i telefonskih računa, piše Novi list.

– Izračuni postoje, mislim da je to po kutiji cigareta ili boci alkohola iznos od nekoliko kuna, na telefonu 10 posto, i na kocki jedan određeni postotak.

Istaknuo je kako njegov plan uvođenja tzv. poreza na luksuz ne može proći bez suglasja u Saboru. Izrazio je uvjerenje da će zastupnici glasati neovisno o stranačkoj pripadnosti.

Izvor: Sloboda.hr/Novilist.hr/Jutarnji.hr