P10003411-e1433859153689

Čak 260 tisuća Austrijanaca potpisalo je peticiju kojom traže referendum za izlazak njihove zemlje iz Europske unije.

S obzirom na prikupljeni broj potpisa (4,12 posto od ukupng broja birača), austrijski parlament dužan je uvrstiti u dnevni red raspravu o ovom zahtjevu.

Najviše potpisa prikupljeno je u pokrajinama Donjoj Austriji i Koruškoj. Za poktretanje parlamentarne rasprave o mogućem referendumu, potrebno je prikupiti stotinu tisuća potpisa – javlja portal RT.

Ovu referendumsku inicijativu pokrenula je umirovljena prevoditeljica, 66-godišnje Inge Rauscher, koja je sličnu inicijativu već bila pokrenula 2000. godine kada je peticiju potpisalo 3,35 posto tamošnjih građana s biračkim pravom. Rauscher otada ustrajno vodi javnu kampanju za izlaskom Austrije iz EU.

Ona smatra kako je podrška peticiji za referendum u međuvremenu narasla zbog ekonomske krize u Uniji, a naročito zbog situacije u Grčkoj.

“Austriji bi bilo bolje bez članstva u EU, kako ekonomski, tako socijalno i ekološki”, smatraju inicijatori peticije. Oni su, na konferenciji za tisak, naglasili da je EU nedemokratska, a da zakone usvajaju komesari koji nisu izabrani od strane naroda.

Inicijatori peticije naglašavaju da bi istupanje iz EU dovelo do povećanja blagostanja u visini do 9.800 eura po kućanstvu godišnje, jer bi prestalo financiranje europske administracije.

Inače, Austrija je jedna od najuzornijih i ekonomski najstabilnijih članica EU. Tamošnja nezaposlenost od 4,3 posto najniža je u Uniji. Također, mjereno veličinom BDP-a, Austrija je jedanaesta na listi najbogatijih zemalja svijeta.