Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite objavio da su u protekla 24 sata u Hrvatskoj od koronavirusa umrle još dvije osobe, među njima i 46-godišnjak za kojeg je na redovitoj konferenciji za novinare rečeno da nije imao neke značajnije kronične probleme, priopćenjem su se oglasili iz Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, piše Jutarnji list.

Iznijeli su neke detaljnije informacije o preminulom 46-godišnjaku za kojega navode da je imao prebivalište u Pregradi te da je ipak imao neka prethodna oboljenja.

– U ime Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, obavještavamo da je u utorak, 6. travnja 2020. godine preminuo prvi COVID-19 pozitivni pacijent s područja Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o pacijentu rođenom 1974. godine s prebivalištem u Pregradi, koji je u teškom općem stanju zaprimljen u Izolacijsku jedinicu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana 28. ožujka 2020. godine u večernjim satima, započinje priopćenje.

– Odmah po dolasku i procjeni stanja, pristupilo se mjerama intenzivnog liječenja, pacijent je stavljen na respirator i stabiliziran, a u ranim jutarnjim satima 29. ožujka 2020. godine dogovorno je premješten na daljnje liječenje u Kliniku za zarazne bolesti „dr. Fran Mihaljević“, gdje je liječen do 6. travnja 2020. godine, kada je unatoč svim primijenjenim mjerama preminuo, dodaje se u priopćenju.

– Važno je za naglasiti da se radilo o pacijentu koji je bio nepokretan uslijed posttraumatske tetraplegije i koji je bolovao od arterijske hipertenzije i adipoziteta, ističe se u priopćenju-

– Ovim putem, u ime Stožera civilne zaštite KZŽ, izražavamo iskrenu sućut obitelji preminulog. Pozivamo sve građanke i građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, jer jedino na taj način bit ćemo uspješni u suzbijanju pandemije, zaključuje se u priopćenju Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

Nacionalni stožer pričao “drugu priču”

S druge strane, ministar zdravstva Vili Beroš i doktorica Alemka Markotić pričali su sasvim neku “drugu priču” kada su izvijestili o zdravstvenom stanju najmlađe “žrtve koronavirusa”.

“Nažalost od jučer imamo dvoje više preminulih, riječ je o bolesniku u Šibeniku, koji je 1929. godište i kronični srčani bolesnik, te bolesnik, 1974. godište, u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu”, kazao je na današnjoj konferencij za novinare Vili Beroš .

“Umrla je mlađa osoba koja nije imala neke značajnije kronične probleme. Upozoravali smo na to. Idemo u sljedeću fazu. Želim upozoriti da nije pravilo da mlađi teže obolijevaju, ali da ima izuzetaka. I zato govorimo da i mlađi trebaju ostati doma i da mogu teško obolijevati. Kod nas u bolnici je četvero mlađih na respiratoru”, rekla je Markotić o preminulom 46-godišnjaku.

“I čovjek koji je umro jučer bio je između 40 i 50 godina. Obojica su bili desetak dana u bolnici. Zadnjih dana su bili u težem obliku zatajenja ili poremećaja plućnog rada. Naši kolege su postupali najbolje što mogu i trudili su se da naprave sve što mogu. Bili su teško bolesni od početka zaraze”, opisala je Markotić.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/Teleskop.hr