Hrvatski igrači su u jako dobrom stanju jer su odigrali optimalan broj utakmica te su u dobrom natjecateljskom ritmu, istaknuo je kondicijski trener hrvatske reprezentacije Luka Milanović za Hinu.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru bit će specifično po više stvari, od neuobičajenog zimskog termina, do toga da reprezentacije nisu imale prave pripreme.

Međutim, prednost je i što igrači dolaze na sredini sezone, a kako je cijelo prvenstvo praktički u istom gradu, neće biti napornih i dugotrajnih letova kao primjerice po Rusiji i Brazilu.

Doha, 21.11.2022 – Kondicijski trener Hrvatske nogometne reprezentacije Luka Milanović vodi jedan od treninga Hrvatske nogometne reprezentacije u trening kampu Al Ersal 3 u Dohi. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Kondicijski trener hrvatske reprezentacije Luka Milanović smatra kako su hrvatski igrači u jako dobrom stanju jer su odigrali optimalan broj utakmica te su u dobrom natjecateljskom ritmu. Naglasio je i kako se može pretpostaviti da će se na ovom SP-u igrati kondicijski intenzivnije i kvalitetnije nego na bilo kojem do sada u povijesti.

“Točno je da nema pravih priprema jer te klasične pripreme podrazumijevaju rušenje forme te čekanje povišene sportske forme. Za prave pripreme potrebno je pet i više tjedana. Naš pristup za ovo natjecanje nije rušenje forme nego pametna izgradnja forme iz treninga u trening, upravo iz razloga što na raspolaganju imamo malo vremena,” kazao je Milanović.

“Sličnu situaciju zapravo imamo kada god se inače okupljamo s reprezentacijom, pa ovih devet dana ne mijenja previše u odnosu na naš uobičajeni raspored kada se okupljamo za utakmice kvalifikacija. Naglasak je stavljen na mudro doziranje opterećenja u tehničko-taktičkom treningu te na puno individualnog treninga, kroz vježbe na koje su igrači navikli raditi u klubovima,” dodao je.

Otkrio je kako su igrači u jako dobrom stanju nakon dolaska iz klubova.

“Igrači su u jako dobrom stanju jer su odigrali optimalan broj utakmica te su u dobrom natjecateljskom ritmu. Uz to su trenirali kvalitetno u klubovima, a ono što je jednako važno jest da imaju životne navike na izrazito visokoj razini, kako i priliči vrhunskim sportašima. To uključuje brigu o oporavku, prehrani, odmoru i dodatan trening.”

Milanović se složio s tvrdnjom da je pozitivno što igrači dolaze na World Cup na polovici sezone i neće iza sebe imati 50-60 utakmica. Neće biti niti napornih letova.

“Točno, to su dvije najveće prednosti ovog Svjetskog prvenstva. Zbog toga se može pretpostaviti da će se igrati kondicijski intenzivnije i kvalitetnije nego na bilo kojem SP-u do sada. Treba pritom upozoriti i na činjenicu da će igrači koji odu daleko na Svjetskom prvenstvu imati povećani rizik od ozljeda u drugom dijelu sezone i potencijalno oscilacije u formi.”

Hoće li imati utjecaja na igrače što iz zime dolaze u temperature između oko 30 stupnjeva ?

“Prvih nekoliko dana sigurno to utječe na izvedbu, ali nakon tih nekoliko dana adaptacija je napravljena i nakon toga ne bi smjelo utjecati na vrhunsku izvedbu na terenu. Upravo zbog toga smo se i odlučili za određene strategije prilagodbe na vremenske uvjete, ali i na vrijeme odigravanja pojedinih utakmica,” zaključio je Milanović.

Sosa: Jedva čekam da sve počne

Jedva čekam da sve počne, kazao je branič hrvatske nogometne reprezentacije Borna Sosa na novinarskoj konferenciji u Dohi dva dana prije prve utakmice Hrvatske protiv Maroka na SP-u u Katru.

Za 24-godišnjeg braniča Stuttgarta ovo je prvo veliko natjecanje.

“Lijepo je biti ovdje, drugačije je nego neko drugo natjecanje. Svjetsko prvenstvo je svake četiri godine, ovdje su najbolje reprezentacije na svijetu, svi se veselimo, jedva čekam da počne. Da doživim atmosferu na stadionima jer ih još nismo vidjeli. Nadamo se i što boljem rezultatu,” kazao je Sosa.

Doha, 21.11.2022 – Konferencija za medije Hrvatske nogometne reprezentacije u trening kampu Al Ersal 3 u Dohi. Na slici Borna Sosa. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Prema je igrao za hrvatsku vrstu u mlađim uzrastima na europskom i svjetskom prvenstvu, naglasio je kako je ovo ipak nešto posebno.

“Uvijek me prožmu emocije kada igram za reprezentaciju, no nastup na svjetskom prvenstvu je ostvarenje sna za svakog igrača, pa tako i meni.”

Sosa je naglasio kako igranje u zimskom terminu i na polovici sezone ime svojih pluseve i minusa.

“Ima i pluseva i minusa. Energetski je puno bolje, ali negativni dio je što se igrači koji su imali neke ozljede nisu uspjeli na vrijeme oporaviti. Srećom, u hrvatskoj reprezentaciji nismo imali takvih problema.”

Hrvatska otvara World Cup u srijedu protiv Maroka, a pritisak polako raste.

“Nas stalno prati pritisak, ali početak je najvažniji, najstresniji. Puno je lakše ako ostvariš pobjedu u prvoj utakmici, ona može usmjeriti nastavak natjecanja. Naravno, naš cilj je pobjeda,” dodao je.

U brojnim analizama navodi se kako je marokanska reprezentacija najopasnija na desnoj strani koju bi trebao čuvati upravo Sosa.

“Ako to budem ja, imat ću dosta težak zadatak definitivno. Ali, imaju oni dobro i lijevo krilo i igrače u sredini. Moramo se braniti kao ekipa i napadati kao ekipa.

I Sosa je otkrio svog favorita za svjetski naslov.

“Ako izuzmem nas, mislim da će to Argentina i Messi.” 

Kramarić: U glavi smo spremni, vrijeme neće biti problem

Premda hrvatski izbornik Zlatko Dalić nije otkrio sastav s kojim će napasti Maroko na otvaranju Svjetskog prvenstva, mjesto u napadu gotovo sigurno će zauzeti Andrej Kramarić.

Napadač njemačkog bundesligaša Hoffenheima na velikim natjecanjima je debitirao na EP-u 2016. godine, a potom je igrao na SP-u 2018. u Rusiji, te na posljednjem EURO-u. Za reprezentaciju je u 74 nastupa zabio 20 golova, pri čemu 15 pod Dalićevim vodstvom.

“Za mene je ovo drugo svjetsko prvenstvo, svi smo motivirani i spremni. U životu, pa tako i u nogometu treba malo sreće. Imamo kvalitetan sastav, super smo ekipa, ali to moramo pokazati na terenu. Možemo ponoviti rezultat iz Rusije, no najvažnije je da prođemo u skupinu,” kazao je Kramarić na konferenciji za novinare u Dohi.

Doha, 21.11.2022 – Konferencija za medije Hrvatske nogometne reprezentacije u trening kampu Al Ersal 3 u Dohi. Na slici Andrej Kramarić. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Prokomentirao je i konkurenciju u napadu.

“Konkurencija je normalna, svi su dečki super. To je zdrava i poticajna okolina. Dečki ne bi bili ovdje da nemaju kvalitetu. Hrvatska je puna tehničkih i psihički spremnih igrača za SP.”

Prije nekoliko dana izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić je naglasio kako je Kramarić sazrio i fokusiraniji je na poziciju koju igra.

“Sigurno svakom igrači znači podrška trenera, to je vrlo važna stavka u odnosu trenera i igrača. Motiviran sam, nisam opterećen i nadam se da ćemo se kasnije veseliti dobrim rezultatima,” kazao je 31-godišnji napadač.

Kramarić je dodao kako je očekivao i teže vremenske uvjete u Dohi.

“Solidno smo se priviknuli, zna i zapuhati neki vjetar. U glavi smo spremni, vrijeme i uvijeti neće biti problem. Možda ćemo se i prehladiti od klimatiziranih stadiona.”

Svjetsko prvenstvo dolazi u neobičnom, zimskom terminu, što je za napadača njemačkog kluba odličan termin.

“Super je tajming, jer do sada su velika natjecanja uvijek bila na kraju sezone. Igrači u ovom trenutku nisu umorni, svi će pucati od energije. Svjetsko će gorjeti,” kazao je sa smiješkom.

Otkrio je i svog favorita natjecanja.

“Messi je najbolji igrač koji je kročio terenom. Iz tog razloga navijam za njega, ali mislim da će to biti Brazi,” zaključio je. 

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds