niko kovač hrvatska brazil meksiko kamerun sammir pranjić

Prenosimo jednu vrlo zanimljivu analizu utakmice Hrvatske s Kamerunom koju je napisao komentator Kanransha s portala Tribina.hr. Komentator se osvrće pogreške Nike Kovača koje hrvatski izbornik ne bi smio ponoviti utakmici s Meksikom ukoliko želimo proći skupinu. Komentar prenosimo u cijelosti:

“Pobjedi se ne treba gledati u zube, prije utakmice bismo svi vjerojatno i 1:0 odmah potpisali, ali svejedno sad ne treba upadati u neke euforije nego trezveno sagledati situaciju.

Pobijedili smo praktički bez truda, s pola lijeve noge, na rutinu. To je, s jedne strane, izvrsno jer nije bilo previše nepotrebne drame i nismo se previše izmorili. S druge strane, jasno je da će protiv Meksika biti daleko teže i da će trebati igrati puno ozbiljnije.

Klikni LIKE ako misliš da će Niko Kovač pronaći način za pobjedu nad Meksikom!

Nedostaci? Kovač je po pitanju početne postave i izmjena poprilično podbacio. Sammir je, kao prvo, bio potpuni promašaj. Osim one asistencije koju Mandžukić nije iskoristio, nije odigrao apsolutno ništa. U obrani se šetkao, lako je padao, gubio lopte (jednom je iza toga bila prilično opasna prilika za Kamerun), a dodavanju su mu sva bila unazad ili na par metara. Katastrofa. Već je nakon Walesa bilo jasno da on nije za reprezentaciju, ali sad je to i prejasno. Kovaču jako zamjeram što ga je uopće stavio i što ga nije odmah na poluvremenu izvadio. Uopće mi nije jasno tko njega i zašto gura i odakle mu toliko zastupnika u medijima (i ovdje). Čovjek je potpuni nogometni analfabet kad god igra za repku (to što je odigrao par puta dobro za Dinamo ne znači ništa), a na klupskom planu nije napravio ništa (8 utakmica u Getafeu? ma dajte…).

Druga Kovačeva izmjena u odnosu na Brazil je bila Pranjić. Također podbačaj. U prvom poluvremenu su Mandžo i Ola morali igrati lijevog beka jer je Pranjić stalno plivao. Ogromna je greška što tu nije bio ostao sjajni Vrsaljko. Protiv Meksika mora igrati.

>>> Nećemo previše slaviti, slijedi ‘finale’ protiv Meksika

Pobjeda je bila rutinska i lagana, pogotovo nakon kartona (iako ne bi bila upitna ni inače), ali previše smo Kamerun puštali da napada – imali su 18:7 udarce (sreća pa im je završetak bio nikakav). To protiv Meksika, koji je daleko ozbiljnija ekipa, neće moći tako. Ali tu se nadam drugačijem pristupu.

Što se tiče igrača:

Perišić – odličan, asistencija i gol. Šteta što nije za 2:0 onu stopostotnu zabio.
Olić – zabio gol, trčao, obavio je svoje.
Mandžukić – zabio 2 komada, šteta za onu stopostotnu, ali bitno je da se vraća u formu. Obrambeno na visini.
Modrić & Rakitić – solidni iako ne previdljivi (što i nije toliko bitno). Rakitić je morao biti bolji na Rebićevu asistenciju.
Srna – bio je izvrstan i napadački jako opasan, kao u starim danima.
Pletikosa – unatoč stalnim kamerunskim napadima bez previše posla. Na kraju je imao dobru obranu, donekle se iskupio za Brazil.
Dudu – malo je igrao, ali, čini se, nije baš u formi.
Kovačić – mogao je i bolje, ali u 15 minuta je odigrao 10x više od Sammira u 75 minuta. Zaslužio je igrati od početka protiv Meksika, suludo je bilo što i danas nije otpočetka igrao.
Rebić – kratko je igrao, ali je opet pokazao kvalitetu i bio je opasan. Skoro upisao asistenciju kod Rakitićeva promašaja.

Šanse za Meksiko? Mislim da imamo velike šanse da prođemo. Neće sigurno biti lako, ali daleko od toga da je to nemoguće. Dobro je što moramo igrati na promjenu, bolje nego da možemo kalkulirati. To i nije toliko bitno – u praksi nam samo eliminacijski dio ranije počinje. Protiv Meksika će trebati igrati puno ozbiljnije u obrani, odgovoriti na njihov presing presingom i pokušati što više držati loptu i voditi igru. Svakako se u momčad moraju vratiti Vrsaljko i Kovačić od početka, a u zamjeni mora ući Rebić. Imam povjerenja u Kovača, unatoč gafu sa Sammirom i Pranjićem danas, da će dobro složiti taktiku i postavu za Meksiko.”

>>> FIFA srami se! Nishimurino suđenje je OK, ali je zato pozdrav “Za Dom spremni” rasistički!

Autor: Sloboda.hr
Izvor: Tribina.hr