kosovo prosvjed

U Prištini su sinoć održani najveći prosvjedi otkako je Kosovo 2008. proglasilo neovisnost o Srbiji. Tisuće ljudi kamenjem su gađale zgradu vlade, a policija ih je rastjerivala suzavcem.

Prosvjednici su tražili i da se vlada očituje o sudbini unosnog rudnika Trepča, na koji pravo polaže i Srbija. Uhićene su 22 osobe. Prosvjed su organizirale albanske oporbene stranke, tražeći ostavku ministra Aleksandra Jablanovića, pripadnika srpske manjine. On je prošli mjesec neke Albance nazvao “divljacima”.

Bojeći se stečaja, kosovska nova vlada je prošlog tjedna rekla da će preuzeti nadzor nad Trepčom, ali se u ponedjeljak povukla nakon žestoke reakcije Srbije i intenzivnih pregovora sa zapadnim diplomatima. NATO-ov helikopter i bespilotna letjelica nadlijetali su Prištinu tijekom prosvjeda. NATO ima oko 5000 vojnika koji čuvaju krhak mir.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost, gotovo deset godina nakon NATO-ove tromjesečne intervencije kojom je protjerao snage Slobodana Miloševića. Srbija ne priznaje neovisnost Kosova, ali je 2013. pristala na normalizaciju odnosa s bivšom pokrajinom.