bono vox111

Karizmatični frontmen U2-a, jednog od najpopularnijih svjetskih bendova, 54-godišnji Bono Vox posljednjih desetljeća ne skida sunčane naočale. No nije riječ o modnom hiru, već je razlog, nažalost, zdravstvene prirode.

Bono je otkrio da ima glaukom, ‘povišen očni tlak’, što je česta očna bolest koja predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu, saznaje Tportal.

U2 lead singer Bono attends a news conference to present the 2008 DATA Report in Paris

Irski pjevač neočekivano je otkrio problem koji ga muči posljednja dva desetljeća u BBC-jevoj emisiji ‘The Graham Norton Show’, nakon što ga je voditelj upitao zašto nikad ne skida sunčane naočale: ‘Ovo je prikladno mjesto da objasnim ljudima da posljednja dva desetljeća imam glaukom. Bolest je pod nadzorom i bit ću dobro. Znam da to sad nećete moći izbaciti iz glave i da ćete misliti Oh, jadni, stari, slijepi Bono’, našalio se na svoj račun slavni roker.

Glaukom je bolest oka koja se javlja zbog povećanog očnog pritiska, koji oštećuje očni živac. Ako se adekvatno ne liječi, može dovesti do gubitka vidnog polja ili čak do sljepoće. Pretpostavlja se da od te bolesti pati oko jedan posto svjetske populacije, a rizik se znatno povećava u kasnijim godinama života jer se bolest u početku razvija polako i neprimjetno.