poljska, komunizam, spomeniciFoto: Thinkstock

Gotovo 500 spomenika za koje se smatra da “glorificiraju komunizam” predviđeno je za rušenje odlukom poljskog parlamenta, u skladu s zakonom o dekomunizaciji Poljske.

“Dekomunizacijski zakon” potpisao je poljski predsjednik Andrzej Duda u svibnju prošle godine. Zakon zabranjuje javno korištenje naziva koji slave osobe, organizacije, događaje i datume koji simboliziraju komunizam.

Novoizglasanim amandmanima iz 2017. postojećem zakonu, oko 500 komunistčkih spomenika (pod krinkom “antifašizma”) u Poljskoj predviđeno je za rušenje jer glorificiraju komunizam, piše newsweek.com.

Uklanjanje spomenika predviđa se nakon konzultacija s Poljskim institutom za nacionalnu povijest. Krajem ožujka, mediji su izvijestili da je čelnik instituta, Lukasz Kaminski, najavio plan rušenja svih spomenika iz sovjetskog doba, osim onih koji su podignuti na grobljima i mjestima stradanja. Trenutno komisija sastavljena od poljskih povjesničara detaljno utvrđuje popis koji sve spomenici iz vremena komunističkog režima moraju biti srušeni.

“Dekomunizacijski zakon” potpisao je poljski predsjednik Andrzej Duda u svibnju prošle godine. Zakon zabranjuje javno korištenje naziva koji slave osobe, organizacije, događaje i datume koji simboliziraju komunizam.

U malom dijelu poljskog naroda, osobito onima koji su imali vlast i privilegije u komunizmu, postoji nostalgija za prošlim komunističkim i sovjetskim vremenima, pa je stoga poljska Vlada odlučila jasno i javno obračunati se sa svim ostacima tog zloglasnog i nedemokratskog režima.

Već u rujnu prošle godine poljska vlada je srušila veliki spomenik komunističkoj Sovjetskoj Armiji u mjestu Pieniezno, a prije toga je srušila veliki memorijalni centar u gradu Nowa Sol u čast poljske i komunističke sovjetske armije.

Naime, dugi niz godina u poljskoj se javnosti provlačila teza da je komunistički prevrat i okupacija Poljske 1945. bio zapravo “antifašistički pokret”. Poljake je osobito pogađala činjenica da ih je “antifašistička” sovjetska armija u dogovoru s Hitlerom napala s leđa dok su još uvijek herojski pružali otpor nacističkoj Njemačkoj 1939. godine. Pri tome su “antifašisti” napravili brojna silovanja, ubijanja i masovne zločine nad Poljacima od kojih je najpoznatiji masakr u Katynskoj šumi. Iako su Poljaci očekivali da će možda zapadne i istinske antifašisitčke snage na čelu sa SAD-om ući ranije u Njemačku, pa u Poljsku, prije njih je ušla Staljinova “antifašistička” Crvena Armija ponovno čineći brojne zločine kao i 1939. godine.

Zbog toga je raskid Poljske s lažnim “antifašizmom” koji je u stvarnosti bio dikatatura komunizma i okupacija Poljske – odlučan i nedvosmislen.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Newsweek.com