komadina predsjednik sdp

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak u Rijeci kako smatra da SDP gubi povjerenje građana, da se treba mijenjati, biti bolji i snažniji te demokratizirati iznutra, a na novinarsko pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika stranke rekao je da će na to odgovoriti popodne u Zagrebu, nakon Predsjedništva stranke.

“Taj odgovor ću reći danas u Zagrebu nakon stranačkog predsjedništva. Ono što mogu reći je da je važno tko će biti kapetan broda, ne zbog samog kapetana, nego je važno koji smjer će kapetan dati brodu, koji je sadržaj i kako će brod ploviti, rekao je Komadina na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama SDP-a.

Istaknuo je da je Rijeka glavna SDP-ova luka već 25 godina i po da po njegovom sudu “SDP mora imati smjer lijevo, ne liberalno, da je decentraliziran i demokratski, bez autokracije i makijavelizma, s participacijom članstva ”

“Moj kredo je SDP to nisam ja, SDP smo mi, znači da mora biti snaga terena, mora biti uključena organizacija i njihovo pravo kreiranja saborskih lista, jedan čovjek jedan glas, maltene za sva tijela i organe stranke, mi se moramo demokratizirati iznutra, ako ćemo mi biti demokratska stranka, onda će Hrvatska biti demokratska kada vodimo Hrvatsku, prema tome, ne možemo mi imati jedno pravilo u kući, drugo izvan kuće”, rekao je Komadina.

Na pitanje smatra li da ‘kapetan’ treba biti iz Rijeke i kakav je Zoran Milanović ‘kapetan’, Komadina je odgovorio da će o tome suditi članovi stranke, po sustavu “jedan čovjek jedan glas”.

“Mislim da se SDP treba mijenjati, biti bolji snažniji i jači. Ovaj SDP gubi povjerenje građana, novi SDP mora dobivati povjerenje građana”, naglasio je.

Novinari su ga pitali hoće li tražiti ostavku vodstva stranke, a Komadina je odgovorio da se neke stvari miješaju i da ga to smeta, odnosno da je unutarstranačka kampanja otvorena u medijima, a da uopće nije otvorena odlukom stranačkog tijela i da o tome odlučuje Glavni odbor.

“Glavni odbor mora biti poslije sjednice parlamenta na kojoj će se ili neće formirati Vlada”, rekao je Komadina. “Meni je nepojmljivo da se baca koplje u trnje, bitka i utakmica još traje, prema tome, ako se netko želi, kao što se busaju u prsa, boriti protiv HDZ-a i sastavljanja konzervativne Vlade, neka izvole, tamo gdje su izabrani, u Saboru, a ne na Ibleru u međustanačkim obračunima”.

Na pitanje tko je kriv što SDP nije dobio većinu i sastavio Vladu, Komadina je rekao da postoje jasna ustavna određenja, da se to nije moglo ako se nema 76 i više potpisa.

“Uvijek sam se zalagao i nastojao relativizirati te naše, sada mogu reći, neuspjehe, tako da sam proglašavao rezultat nerješenim, ali, malo me demantira praksa”, rekao je.

Naveo je da je koalicija predvođena SDP-om dobila 20 mandata manje nego prošli put, da je HDZ je dobio 15 mandata više, a Most je dobio 19 mandata, upitavši se odakle je Most dobio te mandata.

Novinari su Komadinu pitali tko je u postizbornom razdoblju izigrao volju Glavnog odbora SDP-a te je li na to mislio kada je govorio o autokratskom vođenju stranke, a on je odgovorio da zato i traži sjednicu Glavnog odbora.

“Ne Glavni odbor koji će raspisati izbore, nego Glavni odbor koji će analizirati izborne rezultate i izvješće predsjednika Milanovića o postizbornom pregovaranju. Mi moramo na stranci pogledati jedan drugome u oči i reći što se dogodilo, može li ovako dalje ili se treba mijenjati”, rekao je i naglasio da osobno smatra kako se treba mijenjati.

Na upit o anketi RTL-a po kojoj najviše članova SDP-a na čelu stranke i dalje vidi Milanovića, zatim Piculu, a potom Komadinu, Komadina je rekao da je zadovoljan, da je to dobro za start, ali da ne zna po kojoj je metodologji anketa napravljena.

“Ovo su stranački izbori, ovdje je jedina relevantna anketa članova stranke”, rekao je uvjeren da će se SDP mijenjati. Komadina je dodao i da očekuje potporu većine članova i članica SDP-a, primjerice mladih, žena i sredovječnih muškaraca.

Novinare je zanimalo i kako ocjenjuje prvu godinu rada predsjednice Grabar-Kitarović, a Komadina je rekao da je “predsjednica neke stvari dobro odradila, da je čak najbolje odradila to što sada nemamo svojeg predsjednika s lijevog spektra”. Ocijenio je da se vidi kako je važno za postizbornu matematiku iz kojeg miljea dolazi predsjednica, ali i da je “sve skupa, ovaj manevar i ustavna određenja oko prve i druge sjednice odradila korektno”.

(Hina)