zlatko komadina sdp

Gost emisije ‘Nedjeljom u 2’ bio je primorsko-goranski župan i kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina.

Govoreći o predstojećim unutarstranačkim izborima Komadina je kazao kako stanje u SDP-u nije dobro i njegov prvi zadatak će biti vraćanje socijaldemokracije u SDP, a SDP svojim članovima.

“Na žalost nas u SDP-u danas drže teme o ustašama i partizanima a ne socijalno-liberalni programi”, kazao je Komadina i dodao kako je SDP sam kriv što je izgubio izbore jer je svojim lošim potezima doveo do pojave protestnih glasova koje je onda dobio MOST.

“Sigurno bi danas bili daleko jači da su u SDP-u ostali Ivo Josipović, Mirela Holy ili Slavko Linić. Zadaća mene kao novog predsjednika biti će upravo u tome da okupljam a ne da svojom ružnom retorikom kao Zoran Milanović dijelim i razjedinjujem stranku.”

On je kazao kako je zaljubljen u SDP od najranijeg djetinjstva kada je (slučajno) postao predsjednik komunističke omladine. No, ne priznaje hipoteku zločina bivšeg režima.

“Mi smo sljednici pozitivnih tekovina Saveza komunista Hrvatske a ne zločina. Što ja imam sa nekim zločinima iz davne prošlosti”, odgovorio je Komadina na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića bi li se u slučaju da postane novi predsjednik SDP-a ispričao za zločine Komunističke partije i Saveza komunista, čiji je SDP pravni sljednik, počinjene u razdoblju od 1945. do 1990 godine.

Da Komadina ozbiljno razmišlja ne samo o mjestu čelnog čovjeka SDP-a nego i o budućem premijerskom mjestu svjedoći i njegova računica kako će SDP pobijediti HDZ na sljedećim izborima, bilo da se radi o prijevremenim izborima ili redovitim za četiri godine.

“HDZ s obzirom na svojih 230 tisuća članova ima u startu veliku prednost jer na dan izbora uvijek može računati na 230 tisuća članova puta 3 člana obitelji što je gotovo 700 tisuća glasova. A mi koji imamo samo 37 tisuća svojih članova da bi dobili izbore moramo prije svega pridobiti povjerenje građana. I kao predsjednik SDP-a ću se upravo zalagati da vratimo vjerodostojnost, a da stranka se bavi onim što joj je i primarni cilj a to je solidarnost i briga o čovjeku.”

Komentirajući aktualna društveno politička događanja u Hrvatskoj Komadina je izrazio mišljenje da je Tihomir Orešković samo formalno premijer.

“Hrvatskom vladom upravlja trijumvirat – Orešković, Karamarko i Petrov. I ova je vlada najčudnije nastala i prva bi se mogla raspasti, smatra Komadina dodajući da je za HDZ i MOST iz svega što se moglo vidjeti u protekla dva mjeseca najbolja rastava a za Hrvatsku najpoštenije novi izbori jer, kaže on, građani moraju znati koga biraju. SDP će stoga u svom sljedećem programu nuditi mogućnost i svojim članovima ali i svim građanima da uoči izbora biraju između dva SDP-ova kandidata za pojedina ministarska mjesta”, kazao je na kraju Komadina koji se pohvalio kako od 1990. kada je bio na listi SKH-SDP u primorsko-goranskoj županiji u 25 godina nikada nije izgubio ni jedne izbore.

Na napade stranačkih protivnika prije svih Zorana Milanovića da je psihički nestabilan čovjek i da je deprimirani neradnik ustvrdio je kako u svojih 30 godina staža radi po 12 sati dnevno te da je župan neprekidno od 2001. godine, a s njim na stranačkoj listi SDP je na izborima 2007. i 2011. dobio maksimalnih 11 mandata. Razlog zašto ovoga puta nije nosio listu u svojoj županiji je taj što, kako je kazao, nije imao želudac građanima Rijeke i Istre objašnjavati zašto njihova vlada u četiri godine nije napravila apsolutno ništa od onoga što je obećala.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/dnevno