“Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste pretjeranu silu. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, odgovorila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na pitanje novinara švicarske javne televizije SRF jesu li netočni izvještaji nevladinih udruga i migranata o nasilju hrvatske policije prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine ilegalno ulaze u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

U intervjuu za švicarsku televiziju predsjednica je ponovila tvrdnju izrečenu prije nekoliko dana tijekom posjeta pripadnicima granične policije u Karlovačkoj županiji. Tada je, naime, pohvalila policajce, rekavši da “je njihovo postupanje prema strancima maksimalno humano”. Tome je dodala da neki migranti preko zelene granice u Hrvatsku pokušavaju ući i po četrdesetak puta, ali kako ne žele azil, policija ih vraća u BiH.

Švicarskom novinaru na pitanje što misli o snimkama na kojima se vidi da hrvatska policija “radi ilegalni pushback migranata”, predsjednica je odgovorila: “Ilegalni pushback? Zašto mislite da su ilegalni? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prolazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil.”