kolinda grabar kitarović nova godina savska

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u prvim satima nove godine posjetila je branitelje u Savskoj 66, dala im potporu u zahtjevu za donošenjem Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja te im zaželjela da se u 2015. godini izbore za svoja prava.

“Od srca vam želim puno zdravlja i sve najbolje u novoj godini, da se izborite za svoja prava, da svi zajedno ‘proguramo’ Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja i izborimo se da branitelji konačno dobiju ono što zaslužuju. Vama i vašim obiteljima želim sretnu novu 2015. i idemo zajedno u pobjedu”, rekla je Grabar Kitarović burno pozdravljena od brojnih branitelja i invalida Domovinskog rata koji u šatoru ispred Ministarstva branitelja traže smjene ministra Predraga Matića i njegovih suradnika te raspravu o donošenju Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Grabar Kitarović je rekla kako je od srbijanskih vlasti zatražila dopuštenje da posjeti hrvatskog branitelja Veljka Marića u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici, no u srijedu je, kaže, dobila negativan odgovor napisan na ćirilici.

“Svi smo u mislima s njim, želimo mu sve najbolje i borit ćemo se za njega”, kazala je.

Branitelji su Kolindu, kojoj je u pratnji bio i umirovljeni general Damir Krstičević, dočekali pljeskom, Thompsonovom pjesmom “Lijepa li si” te uzvicima “Kolinda, Kolinda” i “Pobjeda, pobjeda”.

Čestitke i poruke Kolinda je braniteljima uputila za stolom ispred kojega je bila zajednička fotografija predsjednika Ive Josipovića i voditeljice udruge Documenta – Vesne Teršelič s natpisom “100 posto protiv Hrvatske”, a na čestitkama joj je zahvalio predsjednik Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški.

Po njegovim riječima, branitelji su ‘u šatoru’ ispred Ministarstva branitelja već 73 dana ‘zahvaljujući’ premijeru Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Josipu Leki i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

“Da su oni koji obnašaju vlast onakvi kakvi bi trebali biti, hrvatski branitelji bi već nakon drugog dana napustili Savsku 66″, istaknuo je.

Uz ocjenu kako su poljuljani temelji Domovinskog rata, Glogoški je poručio kako, neovisno o političkoj opciji na vlasti, neće dopustiti da se gazi po njihovim mrtvim prijateljima i Domovinskom ratu. Branitelji, naglasio je, od svih kandidata za bilo koju političku funkciju traže odgovornost.

“Svim kandidatima mora biti jasno da su branitelji i Domovinski rat temelj države. Niti jedan drugi temelj ne priznajemo osim Domovinskog rata”, poručio je Glogoški. Potporu branitelja i njihovih obitelji imat će, kaže, samo oni kandidati koji Domovinski rat i branitelje drže temeljem hrvatske države.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Novu godinu dočekala je u zagrebačkoj obitelji Bošnjak s desetero djece, poručivši u izjavi novinarima kako u 2015. želi obnoviti hrvatsko zajedništvo. “Želim da se ljudi ne dijele, već da zajedno radimo i izvučemo Hrvatsku iz krize. Strašno sam optimistična kad vidim ove ljude pune entuzijazma, želje za životom i želje da svi krenemo u bolju Hrvatsku”, istaknula je.

Grabar Kitarović tijekom noći je posjetila i Vatrogasnu postrojbu u Savskoj ulici.