kolinda vesna pusić službeni zrakoplov

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u prvih devet mjeseci 2015. provela je izvan Hrvatske, na službenim putovanjima, oko mjesec i pol dana. Na ta putovanja potrošila je oko milijun kuna iz proračuna Ureda predsjednice, koji godišnje iznosi oko 41 milijun kuna, piše današnji Večernji list.

Hrvatska je predsjednica “veliki putnik” jer je u tom razdoblju putovala u 13 država svijeta na ukupno 23 službena putovanja.

Za usporedbu, u prvih devet mjeseci 2014. troškovi putovanja Ureda predsjednika (Ive Josipovića) iznosili su 1,377.799,76 kuna. S obzirom da se u ovom računjanju troškova promatra fiskalna godina, a troškovi se zbrajaju od 1. siječnja 2015., nejasno je spada li u te troškove i neko od putovanja Ive Josipovića, jer predsjednica je svoj mandat započela 18. veljače 2015.

Predsjednica se na svojim službenim putovanjima uglavnom služila letovima redovnih linija, a ne službenim zrakoplovom Challenger 640. Za tri putovanja letila je državnim zrakoplovom i to u jedan posjet Njemačkoj i dva posjeta Poljskoj.

S druge strane, ističe izvor s Pantovčaka za Večernji list, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić isti je zrakoplov u tom razdoblju koristila tridesetak puta. U MVP-u “na prvu”, dok ne provjere podatak, ističu da su oni taj zrakoplov koristili “dvadesetak puta”.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji