kolinda izbori

Sukobe je moguće spriječiti ako se djeluje na vrijeme, hrabro, solidarno i dijalogom, rekla je u srijedu u sjedištu UN-a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i pozvala na jačanje uloge Svjetske organizacije kroz vladavinu prava, obrazovanje i edukaciju kako bi svijet mogao odgovoriti na izazove budućnosti.

Na godišnjem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku predsjednica RH sudjeluje na nekoliko panela, u nekoliko inicijativa i sastanaka svjetskih čelnika, a u srijedu je govorila na plenarnom zasjedanju Svjetske organizacije koja je sada usredotočena na ciljeve održivog razvoja nakon 2015. godine.

Svjetski čelnici trebaju se zapitati jesu li učinili dovoljno da spriječe sukobe, da zaštite jedinu Zemlju od klimatskih promjena, da iskorijene glad, nasilje, siromaštvo, nekažnjivost zločina, da obrazuju svu djecu i educiraju mlade za izazove budućnosti.

“Živimo u svijetu koji je toliko bogat mogućnostima i ljepotama, prirodnim i onim koje je stvorio čovjek, ali unatoč tomu svjedočimo jednu strahotu za drugom”, rekla je Grabar-Kitarović. Nedjelovanje donosi teške posljedice, upozorila je.

“Prečesto, umjesto da rješavamo probleme na njihovu izvoru i bavimo se uzrocima u ranoj fazi, više vremena i sredstava trošimo na krize kojima smo dopustili da se otmu kontroli. To je zato što se nismo obazirali na te rane znakove ili jednostavno nismo imali vremena ili pak hrabrosti da se uključimo”, rekla je.

“Migrantska kriza koja je poplavila mnoge europske zemlje školski je primjer posljedica nedjelovanja”, rekla je predsjednica Hrvatske, tranzitne zemlje izložene valu izbjeglica što bježe od sukoba na Bliskom istoku prema Zapadu.

Europa je izložena krizi zbog “tragičnih posljedica neriješenih sukoba”, drži Grabar-Kitarović.

“Hitno nam je potrebno globalno raditi zajedno u borbi protiv Islamske države”, rekla je. Jednako je važno dati narodima nadu, ukloniti preduvjete za radikalizaciju, dodala je.

Sva djeca moraju biti obuhvaćena obrazovanjem, ali taj proces treba podrazumijevati i edukaciju za budućnost, a to znači učiti o toleranciji, čovječnosti, solidarnosti, suradnji, poštivanju života i planeta, rekla je u sjedištu UN-a koji obilježava 70. godišnjicu postojanja.

Hrvatska se zauzima za suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, za završetak procesa euroatlantske integracije jugoistočne Europe kao i jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, rekla je predsjednica u govoru.

Predsjednica je rekla da Hrvatska pozdravlja rad Neovisnog panela na visokoj razini o mirovnim operacijama, Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i ponosna je što predsjeda Prvom preglednom konferencijom Konvencije o kazetnom streljivu, jednome od najpodmuklijih oružja kojima je i sama bila izložena.

“Hrvatska je na 124. mjestu u svijetu, ali smo odlučni da naša međunarodna nazočnost i važnost nadiđe našu veličinu”, rekla je predsjednica.

Pozvala je čelnike da “prihvate solidarnost” te da pronađu “dijalog sa svojim protivnicima”.

Grabar-Kitarović: Naravno da Merkel nije ljuta

Njemačka kancelarka nije ljuta zbog komentara o migrantskoj krizi, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu u New Yorku gdje se na godišnjem zasjedanju UN-a trudila pozicionirati Hrvatsku kao modernu, snažnu državu koja želi učiniti što je više moguće za globalnu sigurnost.

Predsjednica će po povratku u Hrvatsku razgovarati s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka i zatim odrediti datum izbora, a njezino je mišljenje da izbore treba održati “što prije, to bolje”.

Iako mala zemlja, Hrvatska želi biti snažnija, samouvjerena u rješavanju vlastitih, regionalnih i globalnih problema, rekla je predsjednica u intervjuu za Hrvatsku televiziju o svojim aktivnostima na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Druga je važna poruka da nijedna zemalja ne može sama rješavati probleme, već je potrebno, kao što pokazuje i migrantska i izbjeglička kriza, uključiti i Europsku uniju i svijet radi ispunjenja dogovorenih razvojnih ciljeva, rekla je.

Takvu je poruku nastojala prenijeti svjetskim čelnicima s kojima se sastala, a među njima je njemačka kancelarka Angela Merkel o čijem je načinu upravljanja migrantskom krizom kritički progovorila, što je dio hrvatske javnosti osudio.

“Naravno da nije ljuta, to je jedan iskren odnos između dviju državnica”, odgovorila je Grabar-Kitarović na pitanje je li kancelarka ljuta zbog njezine izjave da je najprije otvaranjem vrata izbjeglicama i zatim naglim povlačanjem ručne kočnice Merkel izazvala kaos.

“Mislim da svatko od nas cijeni iskreno mišljenje u odnosu”, rekla je i dodala da bi sama “cijenila mišljenje bilo kojeg državnika koje je realno i objektivno utemeljeno”.

Među državnicima s kojima se susretala bio je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić iz čijeg je ureda o tom susretu priopćeno da se dvoje predsjednika suglasilo kako je graničnu krizu u odnosima Hrvatske i Srbije izazvala hrvatska vlada.

Rat riječima zbog golemog priljeva izbjeglica koji iz Srbije ulaze preko hrvatske granice odveo je odnose dviju zemalja na najnižu razinu od vladavine Slobodana Miloševića.

“Iznenađena sam ovom zadnjom reakcijom”, rekla je Grabar-Kitarović koja je i ranije rekla da je to viđenje iz Nikolićeva ureda.

“Riječ je bila o jednom prilično srdačnom razgovoru, ako gospodin Nikolić ima bilo kakvih primjedbi, ja bih voljela da mi on to kaže u lice, jer onda ću ja njemu odgovoriti u lice što mislim o tome, jer ovakvo prepucavanje preko medija nema smisla i to je ono što šteti međudržavnim odnosima”, rekla je.

Predsjednicu očekuje sastanak s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom čije je postupanje u migrantskoj krizi izazvalo kritike.

“Bez obzira što mi mislimo o potezima jedne ili druge države (…) u rješavanju ove izbjegličke, odnosno migrantske krize, činjenica je da mi moramo surađivati”, rekla je predsjednica.

Podsjetila je na pozitivnu ulogu koju je Mađarska odigrala u vrijeme Domovinskog rata kada je zbrinjavala izbjeglice iz Hrvatske i puno pomogla Zagrebu u procesu pristupanju Europskoj uniji i NATO-u.

“Mi smo jednostavno orijentirani jedni na druge” i sve otvorene probleme moramo rješavati u “duhu dobrosusjedstva i međusobnog poštovanja”, rekla je. (Hina)