kolinda grabar kitarović milanović

“Ovakvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim civiliziranim državama, da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice Republike, sasvim je nezamislivo. Time Milanović dovodi u pitanje institucije države kao i volju građana”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što ni Milanović niti itko drugi iz SDP-a nije došao na Pantovčak.

‘Iz vlastitig hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske’

“Gospodinu Milanoviću poručujem da interese države stavi ispred vlastitih interesa i da počne obnašati odgovorno dužnost predsjednika Vlade prema svim građanima Hrvatske”, dodala je predsjednica.

Građanima je, pak, poručila da će “i dalje raditi u njihovom interesu kao predsjednica svih građana”, da će “i dalje brinuti o gospodarskom i socijalnom stanju države”.

“Nikome, ni jednom pojedincu neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske i smjer u kojem država ide. Vjerujem u ovu zemlju, u sve građane, vjerujem da Hrvatska može i mora bolje”, poručila je Grabar-Kitarović građanima.

Podsjetila je da je Mlanovića kao premijera pozvala na Pantovčak odmah prvih dana po stupanju na dužnost predsjednice Republike, a na današnji sastanak kao predsjednika SDP-a.

‘Milanoviću osobna sujeta priječi da odgovorno obnaša državničke dužnosti’

No, kazala je, Milanović nije došao, niti je itko od njegovih suradnika nazvao i ispričao njegov nedolazak ili zatražio neki drugi termin.

“Što se tiče razloga nedolaska mogu samo zamisliti da mu je ili osobna sujeta priječila da normalno, odgovorno i uljuđeno obnaša svoje državničke dužnosti ili pak da Milanović nema što reći na ovom sastanku o izlasku iz krize. Ne znam što je gore”, ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Žalosno je, dodaje predsjednica, da ćemo kao država uskoro iz Bruxellesa ponovno slušati ocjene o vrlo lošem gospodarskom stanju u državi, a da mi međusobno nismo u stanju o tome razgovarati i zajednički tražiti izlazak iz krize.

“Jer to je jedina motivacija zašto želim razgovarati s njime kao i s ostalim dionicima političkog procesa, političkim strankama, ali i poslodavcima i sindikatima i drugima”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Milanović i izaslanstvo SDP-a nisu došli na sastanak na Pantovčak

Podsjetimo, ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović niti bilo tko drugi iz SDP-a nisu se pojavili u utorak na Pantovčaku na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Sastanak je bio predviđen za 9 sati, no još jučer iz izvora bliskih Milanoviću Hini je potvrđeno da na njega nitko iz SDP-a neće doći. Očekuje se izjava Kolinde Grabar-Kitarović koja bi u 10 sati trebala primiti izaslanstvo HDZ-a.

Predsjednica republike na razgovor o bitnim društvenim pitanjima pozvala je čelnike svih parlamentarnih stranaka, kao i predstavnike sindikata i poslodavaca. Ona je rekla da kroz te susrete želi postići konsenzus i zajedništvo svih čimbenika u društvu zbog sveukupne teške situacije u kojoj se Hrvatska nalazi.

Tim sastancima, ističu u njenom uredu, želi se učvrstiti osnove društvene stabilnosti, kako bi se kreirao okvir za što povoljniji razvoj svih segmenata društva i gospodarstva. (Hina)