Predsjednica Grabar Kitarović tihomir jakovina vlada ured predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović neće nazočiti Svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom koja se u subotu održava u KD Vatroslav Lisinski, potvrđeno je iz njezinog Ureda koji je o tome izvijestio organizatora akademije, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA).

Rečeno je to u petak nakon što je potpredsjednik SABA-e Ivan Fumić u medijima izjavio da im predsjednica Republike nije odgovorila na poziv da dođe na Svečanu akademiju.

Savez antifašističkih boraca odbio pokroviteljstvo Predsjednice Republike

Ured opovrgava te tvrdnje ističući da je organizatoru akademije jučer odgovorio pismom u kojem stoji kako su, nakon što su organizatori Svečane akademije odbili pokroviteljstvo Predsjednice Republike nad navedenim događajem, u predstojećim danima isplanirane druge aktivnosti povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Grabar-Kitarović tako je jučer nazočila svečanosti obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, a danas nazoči programu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizom u Pazinu.

U pismu predsjedniku SABA-e Franji Habulinu, ravnatelj Savjetničkog vijeća predsjednice Vito Turšić u ime predsjednice Republike još jednom izražava žaljenje zbog odluke SABA-e da odbije njezino pokroviteljstvo nad svečanom akademijom te upućuje iskrene čestitke svim sudionicima akademije povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.