josip klemm milanović

Na tribini o prosvjedu branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški rekao je da je prosvjed pod šatorom mogao završiti da je bilo sluha predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke.

“Najprije smo tražili izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bismo raspravljali o našim zahtjevima, a nakon što smo odbijeni, poslali smo zahtjev da barem raspravljamo na redovitoj sjednici 21. siječnja, nakon aktualnog sata i da se zastupnicima obrati netko od branitelja”, rekao je Glogoški i dodao da su opet dobili negativan odgovor i objašnjenje da se o tome može raspravljati tek kad zakon o braniteljima bude u raspravi.

“Taj se zakon ne može donijeti brzo, tek za mjesec ili dva. Očito je da je Leko time produžio naš boravak u Savskoj”, dodao je Glogoški.

O zahtjevima branitelja govorili su i predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata Josip Klemm te predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Ante Deur.

Glogoški je primio posebnu nagradu “Osoba godine 2014.” Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. koju mu je uručio predsjednik te udruge Mladen Pavković.

Glogoški, Klemm i Deur ponavljali su kako branitelji ne traže nikakva nepripadajuća materijalna prava, nego poštovanje digniteta branitelja i ustavni zakon o braniteljima kako, poručili su, više nijedna politička stranka ne bi mogla njima manipulirati.

“Zašto smo tražili smjenu ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića? Zato što su dopustili da prođu one tragične izmjene i dopune Zakona o braniteljima”, rekao je Glogoški i nabrojio neke probleme zbog kojih su gotovo 90 dana pod šatorom.

Klemm i Beur rekli su kako prosvjed pod šatorom nije zbog rušenja vlasti, nego zato što više ne mogu trpjeti nepravdu prema braniteljima. Klemm je naveo još neke zahtjeve. “Maloljetni branitelji traže samo običnu potvrdu da su bili branitelji, koju ne mogu dobiti. Što traže pripadnici druge nacionalnosti koji su se borili za Hrvatsku: Albanci, Srbi, Makedonci? Samo papir na kojem će pisati da su državljani Hrvatske domovnicu. Ni to ne mogu dobiti”, rekao je Klemm.

Za premijera Milanovića je ustvrdio da “nema hrabrosti doći u Savsku 66 isto kao što nije imao hrabrosti uzeti pušku kad je trebalo i iskazati ljubav prema Domovini.”