karamarko hdz

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u ponedjeljak kako nije dobro inzistiranje Mosta na zajedničkoj reformskoj vladi sa SDP-om i HDZ-om, dok je za Božidara Kalmetu rekao da se od njega očekuje da da ostavku na sve funkcije u stranci ako se protiv njega podigne optužnica.

“To nije dobro, jer i oni i mi, četiri godine se borimo protiv loše vlade koja je državu dovela u ovu poziciju i sad istu vladu odjedanput bi što, trebali amnestirati na način da je stavimo u novu vladu, u sastav nove vlade?”, rekao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan kako komentira inzistiranje Mosta na zajedničkoj reformskoj vladi SDP-a, HDZ-a i Mosta.

Istaknuo je kako ne vidi smisao toga jer su HDZ-ove reforme velikog opsega. “Mi smo reformska snaga, ova vlada nije htjela reforme”, naglasio je.

Podsjetio je kako je SDP imao predizborne plakate na kojima je Zoran Milanović jako nasmijan, a njega su snimili s leđa kako drži škare reforme. Naglasio je kako je SDP sada pristao na sve “škare i na sve reforme” samo kako bi zadržali još koju mogućnost da i dalje ostanu na vlasti. “To nije dobro, prema tome takva nekakva tripartitna vlada nije dobro rješenje”; istaknuo je Karamarko.

Naveo je i da HDZ i Domoljubna koalicija imaju pošten stav i prezentiraju sve što su pripremili vezano uz reforme. “Naše reforme su pripremljene i puno puno većeg su opsega od onog što se traži”, kazao je. Dodao je kako se veseli današnjim pregovorima te da se nada da će to uskoro završiti.

“Hrvatsko društvo, hrvatska država, nema više vremena za čekanje. Prema tome pitanje je i stanje u gospodarstvu koje je katastrofalno zahvaljujući ovoj vladi, a pitanje je rekao bih i sigurnosnog aspekta”, naglasio je.

Upitan hoće li moguće podizanje optužnice protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete utjecati na njegov status u stranci, predsjednik HDZ-a odgovorio je kako nikad ne presuđuje prije nego sudovi donesu pravorijek. No, ako se protiv Kalmete podigne optužnica od njega (Kalmete) se očekuje da da ostavku na sve funkcije u stranci.

Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak je počeo raspravljati o osnovanosti optužnice protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, optuženog da je sa svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Karamarko bi želio da Most ostane homogen

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak kako želi da Most ostane homogen.

“Ne bih komentirao. Želim da ostanu homogeni, da budu ono što su bili u izbornoj noći. Dobili su velik broj mandata i bilo bi šteta da to ne sačuvaju”, rekao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan boji li se raskola u Mostu budući da Drago Prgomet osniva svoju stranku.

Udruga Hrvatska inicijativa za dijalog (HRID) u ponedjeljak će održati skupštinu uoči najavljenog osnivanja stranke. Bivši član Nacionalnog vijeća Mosta Drago Prgomet najavio je u nedjelju da će njegova Udruga HRID, s kojom je sudjelovao na parlamentarnim izborima u sklopu platforme Most nezavisnih lista, nastaviti svoj rad kao politička stranka.

Predsjednik HDZ-a rekao je da od četvrte runde pregovora između HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta na teme poreznog i financijskog sustava, te znanosti i obrazovanja kao i do sada očekuje visok nivo razumijevanja jer su svi za reforme.

“Idemo samo vidjeti kako ih tko vidi”, kazao je.

Izrazio je želju da se pregovori završe već ovaj tjedan, jer, kako smatra, njihovo odugovlačenje nije dobro za državu.

Pri tome je naveo kako to nije dobro zbog gospodarskih problema u zemlji, pitanja formiranja državnog proračuna, a iz vida se ne bi trebali gubiti niti sigurnosni problemi.