tomislav karamarko mercedes manolić udba

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je kako će tužiti Josipa Manolića zbog izjave da bi sigurno bio lustriran da je Franjo Tuđman odlučio provesti lustraciju jer je Karamarko krajem 80-ih radio za Udbu, navodi Večernji list.

“Dakle, radio je s onima koji su obrađivali Tuđmana u periodu kad je on bio u debeloj oporbi prema postojećoj vlasti”, izjavio je Manolić, bivši visokorangirani dužnosnik Udbe, jedan od osnivača HDZ-a i Tuđmanov suradnik.

Bivši djelatnici Službe državne sigurnosti spremni su na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na Karamarkov račun lažne, navodi se u tekstu.

Karamarko je tužbu najavio u intervjuu za Večernji list i poručio da je nakon Manolićeva intervjua Nacionalu, koji je dao prije sedam dana i u kojem ga je optužio, ostvario kontakt s pripadnicima bivše službe koji su sudjelovali u njegovoj obradi, te su mu otkrili sve pojedinosti akcije kojoj je kao mladić bio podvrgnut.

Tadašnje agente koji su sudjelovali u Udbinoj obradi Karamarka, prenosi šef HDZ-a, posebno je začudila Manolićeva konstatacija da se o nekim suradnicima tajne službe nisu vodili dosjei, a da je Karamarko bio upravo jedan od takvih suradnika. U krugu obavještajnih analitičara poznato je da je Udba svakog svog suradnika zavodila u sustav suradničke mreže i svaki je suradnik tajne službe imao operativca koji ga je “držao na vezi”.

O svakom razgovoru sa suradnikom pisali su se izvještaji pa time Manolićeve konstatacije padaju u vodu. Služba državne sigurnosti početkom osamdesetih godina protiv katoličke mladeži, kojoj je pripadao i Tomislav Karamarko, otvorila je operativnu akciju “Trs”, u sklopu koje je provedena je i tzv. predoperativna obrada Tomislava Karamarka, prepričali su bivši agenti Karamarku, a on Večernjem. Sve je počelo 1981. i 1982. kada je Karamarko s katoličkom mladeži u dva navrata odlazio na hodočašće papi u Rim. Tom se prilikom, prisjeća se Karamarko, mladež fotografirala pokraj starog hrvatskog barjaka. Jedan od suradnika Udbe, koji se infiltrirao medu katoličku mladež, o tome je izvijestio Udbu. Pod rednim brojem 951 od 24. veljače 1984. u upisniku Gradskog sekretarijata za unutrašnje poslove za 1984. zaveden je predmet “Karamarko Tomislav – oduzimanje pasoša”. Taj se predmet sada se nalazi u PU zagrebačkoj, prenio je Karamarko. Tvrdi da ga na zahtjev Centra Službe državne sigurnosti Josip Manolić lažno optužuje i kleveće isključivo zbog političkih motiva u predizborne svrhe.

Nalog za obradu Karamarka i drugih uključenih u grupnu obradu Trs, prema Karamarku, potpisali su Franjo Vugrinec, šef SDS-a Centar Zagreb i tadašnji šef republičkog SDS-a Zdravko Mustač, kojem se u Njemačkoj zajedno s Josipom Perkovićem sudi zbog upletenosti u ubojstvo Stjepana Đurekovića. Akciju Trs vodila je Služba državne sigurnosti u Zagrebu.

Užom obradom, otkrili su Karamarku bivši agenti Udbe, bilo je zahvaćeno desetak pripadnika katoličke mladeži, a širom njih tridesetak.

Tijekom prethodne operativne obrade Karamarko je dvaput bio pozivan na informativne razgovore.

Više informacija donosi današnje izdanje Večernjeg lista.