karamarko pregovori most

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u subotu kako sukladno odlukama Predsjedništva HDZ-a i svojoj savjesti ne može bianco potpisati dokument Mosta, ocijenivši ga neuređenim ugovorom o raspodjeli plijena i fotelja.

“Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi na raspodjelu plijena, podjelu fotelja čak i u javnim poduzećima itd.”, istaknuo je Karamarko u izjavi za Hinu nakon što je izišao sa sastanka u prostorijama Mosta, gdje je sa čelnicima Mosta i SDP-a Božom Petrovom i Zoranom Milanovićem raspravljao o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta.

Karamarko je podsjetio kako su rekli da se nakon izbora pobjednik ne smije ponašati kao netko tko dijeli ratni plijen – dobiva ili uzima. To nije dobro, kazao je.

Istaknuo je i da ne može surađivati s strankom koja je četiri godine uništavala Hrvatsku, koja negira vrijednosti na kojima počiva hrvatska država, koja za branitelje govori da su smrdljivci, u Vukovaru uvodi ćirilicu, za njih je Hrvatska slučajna država – kako ću s njima biti u koaliciji, upitao se.

“Ne dopušta mi savjest i Bogu hvala da moje Predsjedništvo obiluje ljudima koji imaju svoju savjest i ponos. Sretan sam jer mi je pao kamen sa srca. Ti pregovori su bili mučni i na kraju se sve svodi na fotelje. Ne treba nam nikakva fotelja, bitno je kao čovjek hodati po cesti”, rekao je Karamarko u izjavi za Hinu.

Potpisivanje sporazuma SDP-u i HDZ-u dan ranije je na zajedničkom sastanku predložio čelnik Mosta Božo Petrov, a kako su čelnici dviju koalicija odbili potpisati ponuđeno dok se o tome ne očituju stranačka tijela, dao im je rok od 24 sata za odgovor.

Most je u subotu objavio “preliminarni okvir dogovora” koji je ponudio dvjema velikim koalicijama za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade, kojom bi, kako predlažu, predsjedavala konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta.

U vladi bi sjedili predstavnici HDZ-ove i SDP-ove koalicije te stručne nestranačke osobe, svi na temelju konsenzusa.Uz dužnosnika u Vladi i Saboru, konsenzusom bi se imenovali i kandidati za sva druga tijela i ustanove u nadležnosti Vlade.

Predsjedništvo SDP-a je u subotu navečer donijelo je odluku o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta, izjavio je novinarima nakon sjednice potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, koji nije želio otkriti o kakvoj je odluci riječ.

Predsjedništvo SDP-a donijelo odluku

Predsjedništvo SDP-a je u subotu navečer donijelo je odluku o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta, izjavio je novinarima nakon sjednice potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, koji nije želio otkriti o kakvoj je odluci riječ.

Grčić: Manje-više smo se sporazumjeli oko svih stvari. Reiner: Ima više kamena spoticanja

Stručni timovi Mosta nezavisnih lista, HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste u subotu su se, po ocjeni Jure Martinovića iz Mosta, uglavnom složile oko provedbe potrebnih reformi, sličnu ocjenu dao je i SDP-ov pregovarač Branko Grčić, a HDZ-ov predstavnik Željko Reiner je pak upozorio da postoji puno stvari oko kojih nisu postigli suglasje.

Mostovac Juro Martinović kazao je kako između stručnih timova “nema nekih nesuglasja” te se uglavnom slažu oko potrebnih reformi, a za neke su se suglasili kako će se trebati mjenjati zakonski okvir, a za neke čak i ustavni. “Oko toga su svi suglasni, a to se može provoditi samo u Saboru uz dvotrećinsku većinu”, istaknuo je. Teme sastanka bile su znanost i obrazovanje, pravosuđe, poduzetništvo i energetika, o kojoj će još biti razgovora u ponedjeljak. No, dodao je, o tome nema nesuglasja.

HDZ-ov Željko Reiner upozorio je da postoji puno stvari oko kojih nisu postigli suglasje. Nije želio iznijeti konkretne primjere, kazavši kako će o tome kada se završe pregovori. “Ima više kamena spoticanja”, rekao je Reiner.

Martinović je novinarima izjavio kako u dvorani nije bilo “kamena posticanja”.

Da su se manje više sporazumjelioko svih stvari o kojima su razgovarali kazao je i SDP-ovac Branko Grčić. Najavio je i da će još razgovarati o energetici, javnoj upravi i zdravstvu.

Smatra da između sve tri strane nema spornih situacija kazavši kako će još razgovarati o konkretnim mjerama poput poreza na dividendu. “No, to ne može biti prepreka suradnji”, rekao je.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Dnevnik.hr