kolinda eurozona

Europski 24-satni TV kanal Euronews objavio je intervju s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović.

U njemu se, među ostalim, osvrnula na dvije godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Kaže da bi voljela vidjeti više sprječavanja organiziranog kriminala u regiji, više suradnje kad je riječ o sigurnosti, ali i žešću borbu protiv korupcije, veću medijsku slobodu, demokratski sustav, kontrolu nad obavještajnim sustavom, kao i adekvatnu uporabu obavještajnog sektora koja bi bila u skladu sa zakonom.

Rekla je kako bi bilo u interesu Hrvatske da se što prije priključi eurozoni. Ponovila je kako se nada da će RH za to biti spremna do 2020. godine.

Grabar-Kitarović u intervjuu je odbacila bilo kakvu pomisao na to da je štićenica Ive Sanadera. Izjavila je i da nije feministica. “Ja sam samo osoba koja želi vidjeti jednakost”, kazala je.

Euronews, koji je prije intervjau pozvao tviteraše da predsjednici postavljaju pitanja, piše kako, “iako je njezina funkcija uglavnom ceremonijalna, ona ima jasnu viziju za svoju zemlju, kao i Balkan.” Svoju je viziju podijelila s novinarkom Euronewsa Isabelle Kumar.

“Mislim da bi u našem interesu bilo pristupanje eurozoni što je prije moguće. Da, nadam se da ćemo biti spremni do 2020. godine, no znate da tu nije riječ samo o tehničkom procesu, to je često i politički proces, pa će to (ulazak u eurozonu) ovisiti i o političkim odlukama. Cijela ekonomija je toliko orijentirana na euro pa što se prije pridružimo to bolje za cijelu ekonomiju”, izjavila je.

Nije ovo prvi put da predsjednica poziva na uvođenje eura. Posljednji put to je učinila potkraj travnja, također u intervjuu za strani medij. Za Reuters je tada izjavila kako vjeruje da će Hrvatska u idućih pet godina uvesti euro.

Predsjednica nije sigurna je li Hrvatskoj bilo bolje bez članstva u EU-u, piše Euronews. “Teško je procijeniti, moram priznati da ljudima još nije došlo do glave da smo sada članica Europske unije. I nažalost, ni europske fondove nismo iskoristili u mjeri u kojoj smo imali mogućnost. Tako da Hrvatska nije osjetila jednu od primarnih povlastica (članstva u EU-u) koja se može osjetiti u kratkom roku. Rekla bih da javnost u Hrvatskoj postaje euroskeptična i moramo učiniti nešto u vezi s tim”, poručuje Grabar-Kitarović u intervjuu.

Izvor: HRT/Euronews