milanovic_zoran_vlada_09

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog odluke o darovanju zemljišta i objekata bivše vojarne na Borongaju, koji su u vlasništvu države, Sveučilištu u Zagrebu za izgradnju Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.

Vrijednost nekretnine iznosi više od milijardu kuna, a prijedlog su na Vladi predstavili ministri Ranko Ostojić i Željko Jovanović. Projekt Borongaja vrijedi otprilike milijardu eura i za njega će trebati intenzivna međuresorna suradnja i suradnja sveučilišta – rekao je Jovanović. Komentirajući medijske napise prema kojima projekt borongajskog kampusa kasni zbog države, zbog čega je propalo 400 milijuna eura, kazao je da su to potpune dezinformacije.

kampus_b_01

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona – dokument

‘Upravo zahvaljujući državnim činovnicima, prije svega Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, skinute su brojne ‘plombe’ i riješeni brojni problemi i tako se pomoglo Upravi Sveučilišta i današnjem donošenju odluke o darovanju’, kazao je Jovanović. Zaključio je kako darovanje osigurava uvjete koji će omogućiti Sveučilištu u Zagrebu da bude među 300 najboljih u svijetu.

‘Kampus Borongaj je milenijski projekt, najveći u povijesti Sveučilišta – to su četiri Pelješka mosta, kazao je premijer Zoran Milanović. ‘Predali smo ovo zemljište Sveučilištu i to ne treba gledati kao milostinju ili milodar. I dalje ćemo pomagati, a sada je centar interesa na zagrebačkom sveučilištu’, dodao je.

Na projekt kampusa na Borongaju na konferenciji za novinare u sveučilišnom Rektoratu podsjetio je jučer i prorektor za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju zagrebačkoga Sveučilišta Bojan Baletić.

Autor: F.Č./HRT
Foto: HRT