racuni

Zima je pokazala zube i svi smo ovih dana bili primorani pojačati grijanje te trošiti više plina ili struje. Budući da zbog mjesečnih režija mnoge obitelji jedva spajaju kraj s krajem, nije naodmet iskoristiti nekoliko trikova štednje.

Isključite iz struje aparate koje ne koristite

Kućanski aparati troše jako puno struje, čak i kada su isključeni. Za početak isključite sve produžne kabele. Sedamdeset i posto električne energije uređaja troši se čak i kada su isključeno, no nisu isključeni iz struje. Stoga, sve produžne kabele isključite na tipku te spriječite nepotrebnu potrošnju. Također izbjegavajte rad aparata u ‘stand by’ jer na taj način možete uštedjeti i do pet posto ukupne električne energije u kućanstvu. A na ovoj su listi primjerice i punjači od mobitela i ostalih uređaja. Odlazite li na odmor za vikend, dajte si malo truda i isključite sve što stignete i možete te ne ostavljate nepotrebno uključeno u struju. Ako želite biti još učinkovitiji, možete stvoriti ovu korisnu naviku na dnevnoj bazi pa tako isključiti mikrovalnu ili aparat za kavu odnosno male aparate koje koristite jednom, dvaput dnevno.

Osim toga, vodite računa o skupljoj i jeftinijoj tarifi struje. Niža tarifa ljeti traje od 22 do osam sati, zimi pak od 21 do sedam sati. Jeftiniju tarifu iskoristite za uključivanje perilice odjeće, suđa ili sušilice, a ako vam se ne spava, možete i dio odjeće opeglati.

Dodatna štednja

Održavanjem svih aparata dodatno ćete uštedjeti jer će trošiti manje energije. Jedan od aparata koji radi 24 sata je svakako hladnjak. Uz hladnjak je uvijek i zamrzivač, a kako bi trošio manje energije važno je da bude bez viška leda. Inače će stalno vući više struje kako bi hladio i višak.

Odabir novih kućanskih aparata

U današnjim teškim financijskim uvjetima teško je izdvojiti novac za novi kućanski aparat, ali ako vas je baš zadesila takva nezgoda, oprezno birajte novi. Obavezno obratite pažnju na energetski razred. Preporučuje se kupnja uređaja koji spadaju u energetski razred A jer troše i do 35 posto manje električne energije za razliku od uređaja energetskog razreda D. Iako su uređaji razreda A skuplji u startu, dugoročno su isplativa investicija.

Počinite koristiti kompaktne fluorescentne sijalice i LED svjetla

Korištenjem kompaktnih fluorescentnih sijalica produljit ćete životni vijek žarulja i smanjiti potrošnju energije. Naime, kompaktne fluorescentne sijalice mogu trajati i do 10 puta dulje te koriste 50 do 80 posto manje energije od konvencionalnih žarulja. LED žarulje još su učinkovitije. Traju kao i kompaktne sijalice te koriste dva do 17 W električne energije.

Grijanje

Osim potrošnje struje u ovim zimskim danima grijanje je iduća najskuplja stavka u svakom domu. Bez obzira na to koji tip grijanja imate, neki osnovni trikovi uvijek pomažu. Kao i kod štednje struje, samo treba stvoriti naviku i odraditi ih, a kada se to sve zajedno akumulira na manjim računima, imat ćete pravu motivaciju da nastavite.

Toplina najlakše izlazi iz kuće kroz prozore i vrata. Tako na štokove i okvire prozora možete staviti zaštitne trake da bolje prianjaju uz vrata i prozore. Pod vrata i ispod prozora stavite deku ili sličnu zaštitu ako osjećate da propuštaju ili puše zrak kroz njih. Mnogi imaju naviku držati otvorene prozore napola, ali time zapravo griju i ulicu. Prozračite prostoriju nekoliko puta dnevno po par minuta, a ostatak dana neka prozori budu zatvoreni.

Imate li prostorije u stanu koje ne koristite, zatvorite radijatore u njima i neka se uopće ne griju. Koristite li ih samo u određeno doba dana, kao na primjer spavaću sobu, radijatore uključite radijatore uključite predvečer. I nemojte zaboraviti da nije dobro spavati u pretoploj prostoriji te si radije pripremite dodatnu deku ako zatreba.

Želite li maksimalno uštedjeti, možete iskoristiti još neke trikove. Stavite aluminijsku foliju iza radijatora pa će se toplina odbijati prema unutrašnjosti prostorije. Na taj način možete smanjiti jačinu grijanja za koji stupanj i uštedjeti nešto novca.

Također možete zamijeniti tanke ili zavjese od rupičastih materijala termalnima. One su napravljene od debljih tkanina tako da ne propuštaju hladan zrak. Skuplje su, ali s vremenom ćete uštedjeti na računima za grijanje budući da sprečavaju gubljenje topline iz prostorije za 25 posto, prenosi Tportal.