hdz izbori hčsp hsp as ruža tomašić karamarko

Digitalizacija umjesto lustracije

Što uopće znači naziv „Domoljubna koalicija“ i po čemu se mjeri domoljublje te HDZ-ove koalicije? Puka obećanja tu nisu dovoljna, a narod je sit ispraznih fraza i predstava. Ako je mahanje zastavama i skandiranje “Hrvatska, Hrvatska” domoljublje, onda je i Milanovićeva koalicija domoljubna. Domoljublje je suštinska briga za narod i državne interese. To je u prvom redu rješavanje golemog utega pod kojim Hrvatska stenje već 25 godina, a zove se lustracija. HDZ je predstavio svoj program 5+ Hrvatska, ali lustracije nema ni u tragovima. Tako je HDZ već prevario svoje birače, što je ipak kuriozitet, jer nas stranke obično prevare nakon izbora. Udbaški uteg u HDZ-u je očito pregolem i nesavladiv, pa je zato lustracija netragom nestala iz narodu već gadljive fraze zvane – program.

HDZ se pogubio u bespućima

Odustajanjem od lustracije, HDZ je otvorio veliki prostor za Zorana Milanovića te mu omogućio isprazno lamentiranje domoljubljem, baš po uzoru na HDZ-ove skupove. To ama baš ništa ne košta, a narodu se sviđa. Domoljublje se u prvom redu može dokazati i potkrijepiti provedbom dubinske lustracije hrvatskoga društva, a ne pjevanjem domoljubnih pjesama. Milanović je takvu nedosljednu politiku HDZ-a dočekao na volej i ušao potpuno u njihov prostor. Ako tu dodamo i rješavanje krize oko švicarskog franka, onda za domoljublje „Domoljubne koalicije“ ostaje sve manje prostora.

Pet čelnika tzv. Domoljubne koalicije su bivši komunisti

Osim što je sam HDZ nemoćan po pitanju provedbe lustracije i dekomunizacije Hrvatske, čak pet čelnika stranaka te koalicije su bivši aktivni članovi Komunističke partije. Nećemo ih nabrajati, lako ih je prepoznati. Tu se također kriju razlozi odustajanja od provedbe lustracije, bez koje Hrvatskoj nikakav program ne može pomoći, pa taman da ga napišu i Japanci umjesto Bavaraca.

Otužno pravaštvo HSP AS

U nekoliko navrata se ta hibridna pravaška stranka, koju je osobno osnovao Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a, očitovala o tomu kako u koaliciji nema svjetonazorskih razlika. To se ipak nije čulo od nijedne druge stranke u toj koaliciji, što dodatno potvrđuje servilnost i poltronski status čelništva te strančice. Postavlja se onda pitanje što je uopće svjetonazor i koje vrjednote baštine ti ljudi, ako među tolikim strankama nema ama baš nikakve razlike. Onda im je komotnije svima ući u HDZ, nego se mučiti s koaliranjem. Tako smo i to doživjeli, da prema tvrdnjama HSP AS nema nikakve razlike između pravaške ideologije i HSLS-ova anacionalnog i neolibealnog koncepta koji je protunarodni, a za multinacionalne kompanije, koji je za pobačaj, za istospolne brakove i sl.

Prevarili i HČSP

Kako doznajemo, ovih dana je HČSP izbačen iz svih kombinacija glede ulaska u HDZ-ovu koaliciju, iako su imali potpisan tajni Sporazum. Navodno se HČSP-ovom ulasku protive sva strana veleposlanstva i nevladine udruge, tipa onih udruga Zorana Pusića i Vesne Teršelić. Kakvu će onda politiku ta koalicija provoditi, ako joj se već sada diktira koga može uzeti u koaliciju, a koga ne? Kako je u to ipak teško povjerovati, prije će biti da se radi o nezasitnim apetitima unutar te svjetonazorski jednoumne koalicije. HČSP u „Domoljubnu koaliciju“ ne može, ali mogu partije kojima su čelnici bivši aktivni komunisti ili Čuljkovi „pravaši“.

Ruža Tomašić je ipak bila u pravu

Iako je i sama sudjelovala u osnivanju HSP AS pod patronatom HDZ-a i Čuljka, ona je na vrijeme napustila to društvo. Očito s pravom. HDZ s tom strankom (HSP AS) namjerava pokupiti pravaške glasove na sljedećim izborima, ali to bi mogao biti veliki Čuljak, sorry, ćorak. Sada se Ruži Tomašić otvara veliki prostor, te ako bude mudra mogla bi oko sebe okupiti istinske pravaške snage koje bi se jedine mogle i imale pravo nazvati „Domoljubna koalicija”. U već sklopljenu koaliciju s HSP-om i Obiteljskom strankom, Ruža bi trebala žurno stupiti u razgovore s HČSP-om i tako stvoriti jaki pravaško-domoljubni blok, koji bi zasigurno osvojio veliki broj mandata i to pod sloganom „Lustracija i nacionalizacija“.

Autor: dr. Božidar Lisak