jutarnji list vjeroučiteljica snježana Majdančić Gladić pilule fetus

Agencija za odgoj i obrazovanje provest će stručni nadzor nad vjeroučiteljicom u osječkoj Ekonomskoj i upravnoj školi Snježanom Majdančić Gladić, i to zbog pisanja Jutarnjeg lista, koji ju je optužio da na satu vjeronauka učenicima govori kako se od pobačenih fetusa radi kozmetika, a u dijelovima svijeta ih i jedu. Članak su prenijeli i drugi mediji, a iz podrobnijeg čitanja teksta kojeg potpisuje čak troje (!) novinara, da se shvatiti kako se radi o pregledu web stranice www.vjeraidjela.com, na kojoj postoje prezentacije koje mogu poslužiti vjeroučitelju za izvođenje nastave vjeronauka.

Autori teksta pregledali su i druge prezentacije, a spornima smatraju i tekstove o LGBT populaciji, pobačaju, braku i obitelji, pa čak i navođenje slučaja ozlijeđenog hrvatskog branitelja Darka Pajčića.

Odnos Jutarnjeg lista prema vjeronauku kao predmetu ne iznenađuje, ali iznenađuje lakoća klevetanja vjeroučiteljice Majdančić Gladić, za koju se u naslovu članka implicira kako je djeci spomenute prezentacije prikazivala na satu, a sam sadržaj prezentacija naziva lažima.

Članak – pravi primjer klevete

Treba reći da je sam naslov obična kleveta jer iznosi ono što nigdje nije rečeno. Naime, njihovo referiranje na slide prezentacije o pobačaju, gdje se doslovno kaže: “neki tvrde da se pobačeni fetusi čak i jedu u Kini i Tajvanu, kako bi osigurali podmlađivanje (?)”, oni su lakonski pretvorili u tvrdnju da se na vjeronauku uči kako se pobačeni fetusi jedu.

Hrvatski kazneni zakon donosi odredbe vezane uz kazneno djelo uvrede (čl. 147), kazneno djelo sramoćenja (čl. 148) i kazneno djelo klevete (čl. 149), a ovdje donosim samo čl. 149, kako bi se uočila ozbiljnost iznošenja neistinitih tvrdnji:

“(1) Tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita, kaznit će se novčanom kaznom do tristo šezdeset dnevnih iznosa.

(2) Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom do petsto dnevnih iznosa.”

Paradoks – vjeroučiteljica je kao izvor mogla navesti i Jutarnji list

A da paradoks blaćenja osječke vjeroučiteljice bude potpun, vidi se iz pretraživanja koje pokazuje i članak Jutarnjeg iz 2012., koji senzacionalno donosi kako tekst u kojem navodi kako su carinici u Južnoj Koreji zaplijenili pilule koje sadrže ljudske ostatke, i između ostalog, pišu: Jeziva trgovina pilula potječe iz Kine gdje korumpirano medicinsko osoblje tijela pobačenih beba kupuje, pohranjuje u frižidere i zatim odvoze u klinike gdje ih suše u medicinskim mikrovalnim pećnicama.

Drugim riječima, kada se pojavi vjeronaučna prezentacija na temu trgovanja genetskim materijalom i ostacima nerođenih beba, onda su to laži i zastrašivanja, a kada o tome piše Jutarnji, onda su to senzacionalne vijesti.

Izvor: narod.hr