ivo josipović srb komunisti

Zanimljiva je ova karta Zagreba koja pokazuje koliko su pojedine gradske četvrti dale glasova Ivi Josipoviću. Vidljivo je da je Centar, Gornji grad i onaj sjeverni, elitni dio u velikoj većini glasao za Josipovića. Slično je i s dijelovima Trešnjevke, Srednjaka, Knežije, Svetice, pojedine četvrti u Novom Zagrebu, ali to je zato jer su u tim kvartovima građene novogradnje uglavnom za pripadnike tzv. narodne milicije, oficire JNA i razne državne činovnike jugoslavenskog režima.

Međutim, najzanimljivije je pitanje Centra i elitnog dijela grada, uokolo Ilice, Vlaške i Maksimirske, a ponajviše sve ono sjevernije prema tzv. podsljemenskoj zoni Tuškanac, Pantovčak, Nazorova, Rokov perivoj, Kozarčeva, Jabukovac, Jurjevska, Kraljevac, Vrhovec, Šalata, Horvatovac, itd., itd. Ti su se dijelovi naglo zacrvenili u ljeto 1945. godine ulaskom ‘osloboditelja’ u Zagreb. Naime, odmah po zauzimanju grada partizani su krenuli s diobom plijena. Plijen je bio Zagreb sa svim vrijednostima koje su zatekli. Jedna od tih vrijednosti su bile i nekretnine, osobito one u elitnim, bogatim zagrebačkim kvartovima.

Metoda je bila jednostavna. Osvajači grada su kundakom razvaljivali vrat domova prestrašenih domaćina, upadali u kuće i jednostavno obavijestili vlasnika kuće da je njegova imovina upravo nacionalizirana i da će se u nju istog trenutka useliti dotični drug komandir, borac, komesar ili koji već.

rezultati izbora zagreb mjesni odbori gradske četvrti

Nije tada bilo Vilibora Sinčića i nekakvih udruga Živi zid koji bi spriječili deložaciju iz jednostavnog razloga jer se za svaki izraz negodovanja dobio metak u čelo. Bilo je to ljeto 1945., ljeto masovnih deložacija Zagrepčana iz Zagreba. Tog je ljeta drastično izmijenjena struktura stanovništva grada. Velika većina predratnog Zagreba je iseljena iz tog elitnog dijela grada ili poubijana na Križnim putovima, a u tako nasilno ispražnjene dijelove grada uselili su banditi, pljačkaši, ubojice koji su se skrivali iza zvijezde petokrake, kojima je ta zvijezda petokraka dala legitimaciju, pokriće za zločin i pljačku.

>>> Hrvatski Srbi poslušali Šešelja i mahom glasovali za Josipovića. Evo rezultata u “srpskim” općinama!

Premijer Milanović neki dan reče kako je HDZ kriminalna organizacija. Čudna su to mjerila. Kako bi onda trebao nazvati sve te partizanske odrede koji su otimali kuće i stanove, tu jugoslavensku državnu upravu koja je tu pljačku legalizirala, a na kraju i njegovu komunističku partiju koja je idejno to sprovodila, poticala i ideološki opravdavala teorijama poput: ‘Eksproprijacija eksproprijatora’. Spomenimo usput kako je ta partija i ta partizanska ili kako se danas zove antifašistička vojska sustavno provodila genocid hrvatskog naroda i poubijala oko 300 tisuća zarobljenih vojnika i civila. Dakle, Milanovićeva je stranka ne samo pravni slijednik, nego i krvoslijednik te i takve, blago je reći zločinačke Komunističke partije.

A što reći za sve te Antifašističke saveze, sve te udruge te partizanske vojske koja je pljačkala i ubijala? Jesu li i oni zločinačka organizacija? Radi se udrugama u kojima se reinkarniraju borci NOB-ea pa i danas sedamdeset godina nakon rata imaju potpuno kompletan sastav svoji proleterskih, udarnih, brdskih, omladinskih divizija, četa, odreda koji su svakog mjeseca u punom sastavu postrojeni ispred šaltera za podizanje mirovine.

Autor: Marko Jurič/Markov trg Facebook