ivo josipović psohomodo pop ja volim samo sebe gobac

Nakon sučeljavanja na Novoj TV s protukandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović Ivo Josipović došao je na skup na Europskom trgu gdje su se okupili njegovi podupiratelji, prema pisanju medija njih oko tisuću. Svoj nastup započeo je pjesmom “Ja volim samo sebe” koju je izveo na klaviru zajedno s grupom Psihomodo Pop.

Na pozornici ga je pozdravio pisac Predrag Matvejević, poznat po pravomoćnoj osudi za klevetu protiv kolege književnika i prijateljstvu s Ivom Sanaderom koji je za Metvejevića svojedobno za njega neuspješno radio pritisak na sud.

“Da je živ ovdje bi bio i naš najveći pisac Miroslav Krleža”, rekao je Matvejević.

Uz Josipovića su stajali i pomoćnik ministra branitelja Siniša Glavašević, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Obvezao se na suradnju s inicijativom “Kišobran” i njihovim vrijednostima

Josipović je potpisao je deklaraciju kojom se obvezao na suradnju s građanima i organizacijama civilnog društva, a uručili su mu je predstavnici Građanske inicijative “Kišobran”, koja okuplja 43 udruge.

“Vaš glas ‘za pravi put’ je ugovor između vas i mene, da ćemo se zajedno boriti za sve lijepe i humane vrijednosti koje su primjerene i koje želimo – ljubav, pomirenje, ravnopravnost, ljudska prava, zdrav okoliš, briga o nemoćnima, briga za radnike, za službenike, za studente, za mlade. Taj posao neće biti lako napraviti, ali zato ćemo ga zajedno sigurno ostvariti”, rekao je Josipović.

‘Napravio sam puno, mogu još i više’

Josipović je priznao da se pita je li u prvom mandatu napravio dovoljno i je li mogao više. “Možda sam napravio puno, mogu još i više. Još više mogu napraviti – uz vašu podršku”, kazao je obraćajući se publici, a posebice mladima koji, kako je dodao, zasigurno brinu o svojoj budućnosti – gdje će se školovati, čime će se baviti i hoće li svoju pamet i kreativnost moći iskoristiti na najbolji mogući način za sebe, za svoje obitelji i za svoju domovinu.

“Učinit ćemo sve, zaista sve, da svatko ima perspektivu. Svi moraju moći živjeti od svoga rada”, naglasio je Josipović i dodao kako svaki čovjek traži brigu, pozornost i ljubav. “Ovo ovdje je zajednica ljubavi. Ljubav, mir, pomirenje, dostojanstvo i dobar život su naši ciljevi i naše vrijednosti. Na pravom smo putu”.

Za to vrijeme, glumica i aktivistica Urša Raukar pročitala je naglaske iz deklaracije u kojoj civilne udruge od Josipovića traže da se snažno zalaže za jednak pristup pravdi za sve, za razvoj demokratičnih institucija vlasti, javni interes i ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi, za promociju ljudskih prava i toleranciju, za izgradnju mira i dobrosusjedskih odnosa, za zaštitu radničkih prava. Od Josipovića traže i zalaganje za bolji nadzor i sankcije nad poslodavcima koji krše radnička prava, za osudu svih oblika nasilja i unaprijeđenje mehanizama podrške žrtvama nasilja, za priznavanje patnje svih civilnih žrtava rata i za osnivanje Fond za obeštećenje svih žrtava rata kao i za rasvjetljavanje sudbine svih nestalih te za održivi razvoj i zaštitu čovjekove okoline.

“Na ovom skupu okupili su se pozitivni ljudi, ljudi koji su za otvorenu tolerantnu i građansku Hrvatsku. Moramo pokazati da je to pravo lice Hrvatske… Ovdje smo da pošaljemo snažnu poruku protiv mržnje prema drugima i drugačijima, ljudima homoseksualne orjentacije, navijačima, Srbima, Romima i drugim nacionalnim manjinama”, poručili su glumci i aktivisti Vilim Matula i Željko Koenigsknecht te u ime inicijative Kišobran rekli kako su se uvjerili da je upravo Ivo Josipović čovjek koji je Hrvatsku učinio otvorenijom i tolerantnijom te da ga treba opet podržati.

“Podržavamo ga jer ne želimo živjeti u zemlji obespravljenih manjina, u zemlji koja se vraća u prošlost i u podjele, nego u zemlji jednakih mogućnosti za sve, u zemlji pravde za sve i zemlji obrazovanja, kulture i umjetnosti”, poručili su.