ivo josipović ustaška zmija

Gost emisije Novi dan televizije N1 bio je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Po izjavama u intervjuu vidimo da je bivši predsjednik Josipović i dalje, kao i za cijelo vrijeme svog mandata, mentalno zapeo u 1944. godini, tamo negdje u šumi između Jajca i Drvara, te da njegovoj bolesti priviđanja i opsesije ustaškim zmijama očito nema spasa.

Često ste govorili o ustaškoj smiji. Postoji li ona još?

“Čuli ste kako sikće neki dan na prosvjedima.”

Vidite li taj dio i u vlasti?

“Mogli smo vidjeti da neki novoizabrani dužnosnici imaju neke takve tendencije, no nadam se da u svom službenom djelovanju neće pokazivati te trendove.”

Novi ministar kulture, Zlatko Hasanbegović rekao je da će ukinuti financiranje neprofitnih medija?

“Mislim da bi ukidanje financiranja neprofitnih medija bilo pogrešno. Dio scene ne može sigurno opstati na tržištu, a neki mediji zasigurno trebaju i zaslužuju potporu.”

Vi ste nekoliko puta kritizirali Novosti? I oni su dobivali novac od države.

“Jedno je pitanje jesam li ja bio zadovoljan njihovim pisanjem, a treba li manjinske medije financirati, treba. Moja primjedba je bila da se previše bave općom politikom, no to je stvar njihove uređivačke politka.”

Dolazi li u Hrvatskoj do smanjenja sloboda govore, ugrožavanja medijskih sloboda?

“Imate cijelu skalu na koji se može utjecati na slobodu govora i medija. Od izravnog nasilja do suptilnijih metoda, kao što je uskrata financiranja i to utječete na medijsku scenu i ide na štetu javnog izražavanja.”

Izvor: Sloboda.hr/N1