ivo josipović oluja

Bivši hrvatski predsjednik i čelnik političke stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez Ivo Josipović ocijenio je u intervju za banjolučke Nezavisne novine da Hrvatska treba proslaviti Oluju s ispruženom rukom prema Srbima kako bi se moglo govoriti o pobjedi u miru nakon pobjede u ratu.

“Proslava Oluje, o tome sam puno govorio, treba biti takva da možemo reći kako smo nakon pobjede u ratu pobijedili i u miru. Pod tim mislim da Oluju treba slaviti kao važan dan naše povijesti, uz pruženu ruku i onima koji su bili na drugoj strani”, rekao je Josipović u intervju objavljenom u ponedjeljak.

Pri tome je naveo da je Oluja bila povijesni događaj i oslobođenje, tijekom kojeg su stradali i mnogi sugrađani Srbi.

“Oluja mora slaviti mir, biti dan kada ćemo slaviti pobjedu i naše branitelje, ali i odati počast svim nevinim žrtvama”, pojasnio je bivši hrvatski predsjednik.

Ocijenio je kako SDP i HDZ u Hrvatskoj vode ideološke ratove koje generiraju siromaštvo i kriza.

Komentirajući spor oko arbitraže sa Slovenijom, Josipović je ocijenio kako je Slovenija “odigrala nekorektno” i pokušala naknadno utjecati na postupak oko Piranskog zaljeva zbog čega je taj postupak izgubio vjerodostojnost.

Arbitraža je “postala pravno, moralno i političko ruglo. Zato treba pronaći drugi način rješavanja graničnog spora”, rekao je Josipović i podsjetio kako je sam sporazum o arbitraži napisan pod ucjenom prilikom ulaska Hrvatske u EU.

“Danas Hrvatska nema nikakvog razloga podilaziti nelegitimnim i nelegalnim potezima susjeda. Svjesni smo, sa Slovenijom nas puno toga veže i moramo učiniti sve da ova nesretna epizoda ne pokvari inače dobre susjedske odnose”, istaknuo je.

Josipović nije izrazio pretjerani optimizam oko napretka BiH prema EU, pojašnjavajući da je bio puno veći optimist u vrijeme kada je preuzeo mandat kao predsjednik nego što je to danas.

“Danas smatram da ste mogli puno više učiniti. Možda će Europa otvoriti vrata i prije nego što zapravo budete spremni na to. Ali, ključ su unutarnje reforme i spremnost političara sva tri konstitutivna naroda da nađu zajednički jezik”, rekao je Ivo Josipović. (Hina)